Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γρ. Τάσιος: Στο 90% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Αύγουστο στη Χαλκιδική

reception ergazomenoi

Στα ύψη οι κρατήσεις από ξένες αγορές – Βουτιά της ελληνικής

Εποχές προ πανδημίας θυμίζουν οι πληρότητες τον Αύγουστο στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ωστόσο η δύσκολη έναρξη της τουριστικής σεζόν, οι απώλειες των προηγούμενων ετών, η αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελούν παράγοντες που ισοσκελίζουν τη θετική εικόνα αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης. Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο halkidikifocus.

tasios thalassa

Η "ακτινογραφία" του φετινού καλοκαιριού

«Μετά από ένα δύσκολο Μάιο, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική ξεκίνησαν να λειτουργούν από το δεύτερο μισό του μήνα, η εικόνα βελτιώθηκε και φτάνουμε να μιλάμε για μέση πληρότητα 80% την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κ. Τάσιος, περιγράφοντας συνοπτικά την πορεία της τουριστικής κίνησης, ενώ υπογράμμισε ότι ειδικότερα τον Αύγουστο οι πληρότητες στη Χαλκιδική αγγίζουν το 90%.
Όσον αφορά τις εθνικότητες, οι Βαλκάνιοι παραμένουν στην πρώτη θέση των επισκεπτών που επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές. Το "ψηφιδωτό" των τουριστών της φετινής σεζόν συμπληρώνουν οι αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας (καθώς πλέον υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Μιλάνο και τη Ρώμη προς Θεσσαλονίκη), αλλά και των Κάτω Χωρών και κυρίως της Ολλανδίας.
Ειδικότερα για τους Βαλκάνιους ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Ρουμάνοι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενώ το 2019 για τη Βαλκανική αγορά η σεζόν ήταν 110 ημέρες, φέτος είναι 90, λόγω οικονομικών και πολιτικών παραγόντων.
Όσον αφορά το Σεπτέμβριο, Χαλκιδική έχει μια μέση πληρότητα της τάξης του 70% – 75%, η οποία μπορεί να αυξηθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αναμφίβολα ο πόλεμος στη Ουκρανία επηρέασε το τουριστικό ρεύμα από Ρωσία και Ουκρανία προς τη δική μας χώρα. Σε συνδυασμό με την απώλεια του Μπόρις Μουζενίδη και τις συνέπειες στη λειτουργία του ομώνυμου τουριστικού γραφείου, οι απώλειες από αυτές τις αγορές ήταν αναπόφευκτες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, «ενώ τον Ιανουάριο του 2022 οι συμφωνίες που κλείνονταν στη ρώσικη αγορά ήταν καλές, ήρθε ο πόλεμος και τα μηδένισε όλα».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τάσιος, στο σύνολό της η Χαλκιδική κάλυψε τις απώλειες, με εξαίρεση τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν αποκλειστικά με τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία.

Οι αντιφάσεις των δύο τελευταίων χρόνων στην ελληνική αγορά

«Η περσινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τη φετινή, όσον αφορά την ελληνική αγορά», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος, εξηγώντας ότι το 2021 οι πληρότητες από τις ξένες αγορές κυμαινόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι φέτος και αυτά τα κενά ήρθε και τα συμπλήρωσε η ελληνική αγορά. Αντίθετα το 2022 οι πληρότητες από τους ξένους τουρίστες είναι σε υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση, οι κρατήσεις των Ελλήνων μειώθηκαν κατακόρυφα. Όπως ανέφερε αφορούν το πολύ 5 ημέρες.

Η δύσκολη εξίσωση της φετινής χρονιάς

Ο κ. Τασιος χαρακτήρισε ως "μεταβατική χρόνια" το 2022. Όπως τόνισε, «παρόλο που έχουμε καλή επισκεψιμότητα, το λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι υψηλό και ουσιαστικά αυτό αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση», αναφέροντας τις δύο παραμέτρους αυτής της εξίσωσης: «Από τη μία, η μεγάλη εικόνα είναι ότι το κράτος έχει έσοδα από τον τουρισμό και δείχνει να πετυχαίνει τους στόχους του. Από την άλλη οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες αυξήσεις, κατά συνέπεια να υπάρχει άνοδος της τάξης του 30% σε κάθε δωματο-διανυκτέρευση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποδομές, υποδομές, υποδομές...

Ο κ. Τασιος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι για άλλη μία χρονιά η χώρα μας είναι 2η στον κόσμο σε Γαλάζιες Σημαίες ανάμεσα σε 53 χώρες και η Χαλκιδική έρχεται πρώτη στην Ελλάδα, με 96 Γαλάζιες Σημαίες. Ωστόσο, μιλώντας για τη βελτίωση των συνθηκών στη Χαλκιδική, υπογράμμισε ότι αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι υποδομές στο οδικό δίκτυο και κυρίως στο κύκλωμα από Θεσσαλονίκη προς το νομό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα».

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020