Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία ενόψει τη επερχόμενου καύσωνα

kauswnas gyn nero

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

"Καμίνι" αναμένεται να μοιάζει η χώρα το επόμενο τριήμερο, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Μετά το έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (δείτε εδώ) η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.
Επίσης συνιστά στους πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους με συνωστισμό.

-Να αποφεύγουν την βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν το βάδισμα ή το τρέξιμο για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.

-Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

-Να φοράνε πάντα καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά για να προστατεύουν τα μάτια τους από την αντανάκλαση των ακτίνων του ηλίου.

-Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

-Να προσθέτουν αλάτι στο φαγητό, αν ιδρώνουν πολύ. Να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που έχει συστήσει περιορισμό του αλατιού.

-Να φροντίζουν ώστε η διατροφή τους να αποτελείται από ελαφρά μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά.

-Να κάνουν συχνά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν χρειαστεί να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

-Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδειαγγειακά, κλπ).

-Να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για ειδικές οδηγίες (π.χ. αν συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα τους και σε ποια δοσολογία).

-Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η θερμοκρασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020