Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΙΒΛΙΟ | Η φιλοσοφία πίσω από τον Νεκρό Αδελφό

vivlio meleti logotexnia paradosi symvolismos to tragoudi tou nekrou aderfou ekdoseis daidaleos

Μια μεταφυσική ερμηνεία στους συμβολισμούς του ποιήματος

Ένα από τα παλαιότερα και πλέον διαδεδομένα δημοτικά τραγούδια μας είναι αυτό του Νεκρού Αδελφού. Πρόκειται για την υπερφυσική ιστορία ενός νεκρού που οι κατάρες της μάνας του τον σηκώνουν από τον τάφο για την εκπλήρωση ενός όρκου. Το τραγούδι γράφτηκε πριν τον 9ο αιώνα μ.Χ. στη Μικρά Ασία και περιλαμβάνει στοιχεία απευθείας από την αρχαία μυθολογία. Σε παραλλαγές το συναντάμε σ' όλα τα Βαλκάνια, ενώ μέχρι και σήμερα, έχει εμπνεύσει μεγάλους λογοτέχνες και τραγουδιστές, καθώς τα θέματά του αποτελούν διαχρονικά ερωτήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η έννοια του δικαίου, η δύναμη της ψυχής, ο θάνατος και το επέκεινα.

"Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού" ο ερευνητής Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος εμβαθύνει στους στίχους, όχι από φιλολογική σκοπιά, αλλά εντοπίζοντας τις εσωτερικές διδασκαλίες που κρύβουν οι πολυάριθμοι συμβολισμοί του κειμένου. Παράλληλα, η εξαιρετική εικονογράφηση συμβάλλει στο να λαμβάνει ο θρύλος σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Το αποτέλεσμα είναι μια έρευνα απαραίτητη, όχι μόνο για μελετητές της λαϊκής παράδοσης, αλλά και αναγνώστες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στον Εσωτερισμό.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος

Ο συγγραφέας

Ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1980. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για την ανατολική φιλοσοφία και τον εσωτερισμό. Μελέτησε και μελετά τον εσωτερικό Χριστιανισμό και τον Βουδισμό σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Έχει ταξιδέψει στο Θιβέτ, στη Βιρμανία, στην Κίνα, στο Νεπάλ και την Ινδία, βιώνοντας από κοντά τους ιερούς τόπους στους οποίους γεννήθηκε η ανατολική φιλοσοφία. Tα ταξίδια αυτά τον βοήθησαν να κατανοήσει σε βιωματικό επίπεδο τη θεωρητική γνώση και μελέτη των προηγούμενων ετών. Έχει ιδρύσει το Yoga Healing Center στον Πειραιά, όπου και διαμένει, εφαρμόζοντας τις θεραπευτικές του γνώσεις από τη Θιβετανική Ιατρική σε όσους τις έχουν ανάγκη, διδάσκει γιόγκα και συγγράφει βιβλία με επίκεντρο τη θεραπεία του νου και του σώματος.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 28 Αυγούστου 2022 09:18

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020