ΡΟΗ 24/7:

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το Καπάνι μεταμορφώνεται

KAPANI ZERBAS 05092022

Ο Κ. Ζέρβας υπέγραψε τη σύμβαση για την ανάπλαση της ιστορικής αγοράς

Λειτουργικά, αισθητικά αλλά και οικονομικά αναβαθμισμένο πρόκειται να αποδοθεί το Καπάνι στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης, στο πλαίσιο μεγάλης παρέμβασης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της ιστορικής αγοράς. Τη σύμβαση για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Καπάνι υπέγραψε σήμερα (05/09) το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη και του τεχνικού συμβούλου Δημήτρη Μήτρου.

«Σε 18 μήνες ένα έργο περίπου δύο εκατ. ευρώ θα δώσει μια άλλη εικόνα σε μια ιστορική αγορά της πόλης και θα κάνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης -είτε εμπορικό είτε τουριστικό- πολύ ελκυστικότερο», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το εμπορικό κέντρο, που για δεκαετίες ήταν εγκαταλειμμένο, αλλάζει με σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η αγορά Μοδιάνο αλλά και η ανάπλαση εμπορικών δρόμων γύρω από τους σταθμούς του μετρό, έπειτα από την ένταξη του Δήμου σε σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για μια «πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία θα αναβαθμίσει συνολικά την αγορά και θα της δώσει τον ρόλο και τη μορφή που της πρέπει» μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, εξηγώντας ότι προβλέπονται μεταξύ άλλων ανακατασκευές πεζοδρόμων, βελτίωση φωτισμού, τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού και σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αντικατάσταση των αγωγών. «Στόχος είναι να ξαναδώσουμε μια ζωντάνια και μια διαφορετική εικόνα στη σκεπαστή αγορά της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης.

«Η αγορά πρόκειται να εκσυγχρονιστεί πλήρως», σημείωσε από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το έργο αυτό βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου. «Καθώς πρόκειται για μια αγορά που βρίσκεται σε λειτουργία, το έργο θα κατασκευάζεται σταδιακά, ώστε να μη διαταραχτεί η εμπορική δραστηριότητα», εξήγησε ο κ. Μήτρου.

Το έργο αφορά την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη και συγκεκριμένα την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Όπως προβλέπεται, θα αναβαθμιστούν οι πεζόδρομοι Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή, κ.ά., ενώ παράλληλα θα γίνουν ανακατασκευές πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, δενδροφυτεύσεις και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) -Άξονας Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες»- του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Στο πλαίσιο κατασκευής του έργου, η ΕΥΑΘ πρόκειται να προχωρήσει στην αντικατάσταση των αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου.

επιστροφή στην κορυφή