ΡΟΗ 24/7:

Ανεργία, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία κυριαρχούν στη Βόρεια Ελλάδα

EKTH22SYNTYPOY1

Νέα κραυγή αγωνίας από τα Εργατικά Κέντρα

Τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα αποτύπωσαν οι εκπρόσωποι των προεδρείων των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης στη σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στο Ε.Κ.Θ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των δράσεων ενόψει της ΔΕΘ 2022.

Στη σύσκεψη αποτυπώθηκαν με τα μελανότερα χρώματα οι συνθήκες εργασίας στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία ελέγχων σε χώρους δουλειάς και τα αυξανόμενα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης «μετά από δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών και δυόμιση χρόνια πανδημίας ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές και οι εργαζόμενοι χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων τους και προστασία από την παραβατικότητα που συνεχώς αυξάνεται». «Το κύμα ακρίβειας καλπάζει όχι μόνο στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και απορούμε γιατί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τους τροχονόμους» είπε και τόνισε πως είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα στήριξης των εισοδημάτων ενόψει του δύσκολου χειμώνα. «Η κυβέρνηση κάνει απλά διαπιστώσεις. Το θέμα δεν είναι οι διαπιστώσεις αλλά να λυθούν τα προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται περισσότερο από όλα. Οι στατιστικοί δείκτες δείχνουν μεν ότι η ανεργία μειώνεται, ωστόσο αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στους νομούς. Για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα διαδηλώσουμε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ γιατί τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται. Τα μηνύματα ωστόσο είναι αισιόδοξα μέσα στην απαισιοδοξία. Θα υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και την πορεία. Τέρμα οι αντοχές, τέρμα οι ανοχές» είπε ο κ. Μουτάφης, συμπληρώνοντας πως τα εργατικά ατυχήματα έχουν πλέον την μορφή χιονοστιβάδας και είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων άμεσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρη Κυπριανίδη τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας στο νομό ξεπερνούν το 30%. «Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό κάτω από το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να θεωρείται εργαζόμενος για εμάς. Είναι ένα νούμερο που δεν αντιπροσωπεύει τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την πόλη και δεν τιμά τη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κυπριανίδης τονίζοντας ότι επηρεάζεται σημαντικά το εισόδημα των οικογενειών, ενώ προανήγγειλε «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται θα επηρεάσουν και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. «Προβλήματα στην πόλη υπάρχουν πολλά» σημείωσε ο κ. Κυπριανίδης αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην οινοποιία «Μαλαματίνα» αλλά και των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ σημειώνοντας πως είναι χαρακτηριστικός τρόπος του πως αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες τους εργαζόμενους. «Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης χρειάζεται την αλήθεια. Δεν χρειαζόμαστε ψέματα. Ευελπιστούμε πως σε αυτή την αναθάρρηση του εργατικού κινήματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις στοχευμένες και μελετημένες και ο κόσμος να παρουσιάσει ένα νέο διεκδικητικό πρόσωπο» δήλωσε ο κ. Κυπριανίδης.

Για τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην οινοποιία «Μαλαματίνα» οι οποίοι εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν απεργία μίλησε ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. «Με διάφορα προσχήματα η εταιρία δεν ήθελε να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων και νέες προσλήψεις που θεωρούμε ότι είναι παράνομες και λειτουργούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό» δήλωσε ο κ. Φραγγίδης και περιέγραψε τις επιθέσεις που δέχτηκαν πριν λίγες ημέρες οι απεργοί εργαζόμενοι στην «Μαλαματίνα» οι οποίοι απαιτούν επαναπρόσληψη των απολυμένων και υπογραφή ΣΣΕ. «Να βγούμε νικητές, γιατί νικητές δεν θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα αλλά όλη η εργατική τάξη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου.

EKTH22SYNTYPOY2

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Άλκη Απιδόπουλο η ανεργία στο νομό Σερρών κυμαίνεται μεταξύ 32-35%, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετανάστευση επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ ένας στους τέσσερις νέους έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

«Τα προβλήματα είναι κοινά. Με την απολιγνιτοποίηση έχουν χαθεί 3.000-4.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Θεόδωρος Κακουλίδης ο οποίος εστίασε στην μετανάστευση των κατοίκων της Κοζάνης στο εξωτερικό για να αναζήτηση εργασίας.

Στη Δράμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Γιώργο Σαβρίδη η ανεργία αγγίζει το 30%. Ο ίδιος κατήγγειλε περιστατικά εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας από επιχειρηματίες της περιοχής. «Μετά από δώδεκα χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης τα 751 ευρώ δεν φτάνουν» σχολίασε.

«Η Κοζάνη έχει 15.000 ανέργους σε πληθυσμό 133.000 κατοίκων» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚ Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε κλάδους όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση σημειώνοντας πως «υπάρχουν κενά γιατί οι εργοδότες δεν πληρώνουν».

Πως η ανεργία ξεπερνά το 35% και στους νέους κάτω των 24 ετών αγγίζει το 70% εκτίμησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κωνσταντίνος Σιάκος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «σαν εργατικό κίνημα αρνούμαστε να είμαστε συγκαταβατικοί με την κυβέρνηση. Φτάνει πια, ως εδώ δεν αντέχει πια ο κόσμος της μισθωτής εργασίας».

Για σωματική και ψυχολογική εξόντωση των εργαζομένων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή ξεπερνούν το 40%, ενώ πολλοί πολίτες αναγκάζονται για να βρουν δουλειά να μεταναστεύσουν στην Βόρεια Ευρώπη.

Στο νομό Πιερίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Δέσποινα Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΕΚ Κατερίνης οι άνεργοι ανέρχονται σε 10.900 με τις γυναίκες να είναι διπλάσιες σε σχέση με τους άνδρες ανέργους.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με τη Θεανώ Ζουρνατζίδου πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά η ανεργία αγγίζει το 49,45% με το 50% αυτών να είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Στην Καστοριά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, Αθανάσιος Παπανδρέου περίπου 4.000 του ενεργού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές της χώρας για να βρει δουλειά.

«Η πραγματική εικόνα απέχει πολύ από τις κυβερνητικές διαπιστώσεις» είπε ο Νίκος Γκοτζαμάνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας Αλμωπίας. Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στην Έδεσσα και τη Σκύδρα αγγίζουν το 45% και στην Αλμωπία το 36,70%.

Στην Κομοτηνή το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι η αποβιομηχάνιση. Σύμφωνα με τον ταμία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Γιώργο Χατζηαθανασίου από τις 65 βιομηχανίες που λειτουργούσαν στο παρελθόν πλέον παραμένουν οι 15 και από τους 17.000 εργαζομένους που απασχολούνταν σε αυτές μόλις 1300.

Στο νομό Κιλκίς το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 40% όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ιωαννίδης. Στη Βέροια η ανεργία ξεπερνά το 30% όπως τόνισε η Έλενα Ατσάλου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Υγείας Ασφάλειας ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια.

Οι δράσεις της ΓΣΕΕ και του Ε.Κ.Θ. θα συνεχιστούν με επισκέψεις σε χώρους δουλειάς της Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί Αγωνιστικό Συλλαλητήριο και πορεία με σύνθημα «Μηδενικές Αντοχές & Ανοχές».

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι αγωνίζονται ενάντια στην ακρίβεια, για ΣΣΕ, για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, υγεία και ασφάλεια, για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις και παροχές, για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.

επιστροφή στην κορυφή