xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Πράσινη" η προμελέτη της ανάπλασης της ΔΕΘ (φωτο)

ekth7

Τη διετία 2022-2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και το 2023 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή

«Καταπληκτικό δώρο» για την πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο (ConfEx Park) ο αρχιτέκτονας της Sauerbruch Hutton, Juan Lucas Young, παρουσιάζοντας σήμερα την προμελέτη του έργου της ανάπλασης. Εκπρόσωποι της ομάδας Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα) βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις τελευταίες μελετητικές εξελίξεις σχετικά με το έργο της ανάπλασης.

promelethdeth

Στο πλαίσιο της προμελέτης, που διενεργήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου του 2021 και Μαΐου του 2022 και ουσιαστικά προσάρμοσε τον αρχικό σχεδιασμό στις πραγματικότητες της Θεσσαλονίκης και των εκθεσιακών της αναγκών, αυξήθηκε σε πάνω από 55% το ποσοστό της έκτασης που δίνεται για χρήση στην πόλη από 50% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, μειώθηκε η δομημένη επιφάνεια κατά 12%, εξορθολογίστηκαν τα logistics, βελτιώθηκε η κυκλοφορία ανάμεσα στις εκθέσεις και περιορίσθηκε ο όγκος του επιχειρηματικού κέντρου.

ekth3

Κατά την παρουσίαση της προμελέτης τονίσθηκε πως τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ώστε τη διετία 2022-2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, το 2023 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως κατά τη διάρκεια των έργων η λειτουργία της Έκθεσης δεν θα διακοπεί ούτε μία ημέρα. Όπως σημείωσε δε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τα εγκαίνια προβλέπονται για το 2026, ενδεχομένως όμως να χρειαστεί μια μικρή παράταση, ώστε να εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη λειτουργία της Έκθεσης. Στην παρούσα φάση προετοιμάζεται ο φάκελος για την εξασφάλιση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από δύο πηγές, δημόσιους πόρους και ιδιωτικούς πόρους.
Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός της ανάπλασης ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, φτάνοντας τα 280 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων απρόβλεπτων δαπανών.

ekth1

Αναφερόμενος στο πάρκο ο αρχιτέκτονας τοπίου της Gustafson Porter+Bowman, Neil Porter, υπογράμμισε τον σχεδιασμό για ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας, αλλά και για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού στους χώρους πρασίνου.
Από την πλευρά της η Έλενα Σταυροπούλου της Elena Stavropoulou Architects τόνισε την καταλυτική συνδρομή της ομάδας των Ελλήνων μελετητών, ώστε η προμελέτη να ολοκληρωθεί σωστά, ενώ ανέφερε πως μελετήθηκαν όλα τα θέματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του εκθεσιακού κέντρου, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

ekth4

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι, από τον περιβαλλοντικό μέχρι τον αρχιτεκτονικό, χαρακτηρίζοντας το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο ως αρχιτεκτονικό θέλγητρο και χαρά της πόλης. Ο δε πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα, Τάσος Τζήκας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ καλή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με τους αρχιτέκτονες-μελετητές όλο αυτό το διάστημα.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του έργου για τη Θεσσαλονίκη.

ekth6

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos