Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για το ενεργειακό: «Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά» (βίντεο)

MhtssTA

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Την πρόθεση της κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας στο μείζον θέμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έδωσε τέλος στη συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Στην ατζέντα των ερωτήσεων τέθηκαν μεταξύ άλλων για το θέμα των υποκλοπών, για τα ελληνοτουρκικά, τις γυναικοκτονίες, αλλά και για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Στήριξη για το κόστος ενέργειας

Την επιμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χρήση λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο και αφορά ένα με δύο χρόνια, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη - και κατά συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του κόστους - μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα χαρακτήρισε "τολμηρό" το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης της κυβέρνησης για τις περιοχές που εξαρτώνται αποκλειστικά από την εξόρυξη λιγνίτη το οποίο τόνισε ότι «έχει αρχίσει να υλοποιείται».

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι φέτος θα είναι οικονομικότερη η θέρμανση με πετρέλαιο παρά με φυσικό αέριο, ενώ τόνισε ότι η μέση τιμή μαζί με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 24,76 ευρώ/Kwh, στην Ισπανία 31,93 ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά διότι ακριβώς η οικονομία μας πάει καλά», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται και μια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο μικρότερες είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Εξ ου και η ελληνική πρόταση για πλαφόν συνολικά στον δείκτη του φυσικού αερίου για όλες τις μορφές».

Εκλογές και εκλογικός νόμος

Τέλος στις συζητήσεις για αλλαγή ου εκλογικού νόμου έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο. «Δεν είμαι κολοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Θα πορευθούμε προς τις κάλπες με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο για να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό, όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου».

Σε άλλη ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, ενώ υπογράμμισε πως «η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα που οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις».
Παράλληλα χαρακτήρισε ως "τερατογένεση", αλλά και συμφωρά - σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, την πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜΕΡΑ25 με την ανοχή του ΚΚΕ: «Θέλω να γνωρίζουν ότι Έλληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜΕΡΑ και ΚΙΝΑΛ. Φανταστείτε το», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πόσο κοντά βρίσκεται με τον Κυριάκο Βελόπουλο, η απάντηση ήταν «καθόλου κοντά».

Τέλος, αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους και την πρόταση που καταθέτουν για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Είπα μια φράση που την εννοώ απόλυτα. Έχουμε μια πρόταση διακυβέρνησης. Αν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η πρότασή τους; Ακούω για προοδευτική συμμαχία. Κανείς δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα».

Υποκλοπές

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα του απορρήτου και το σκάνδαλο υποκλοπών τόνισε: «Διαφωνώ με τις απόψεις περί απορρήτου. Πρέπει να διαφυλάττεται. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σ' αυτήν την περίπτωση. Υπήρξε σφάλμα. Αλλά από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται ότι η πολιτική ζωή στρέφεται γύρω από τις υποκλοπές, υπάρχει απόσταση».

Σε άλλη ερώτηση για τις παρακολουθήσεις και το Predator ο Πρωθυπουργός είπε: «Η τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Ομολόγοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολουθήσεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα».

Ελληνοτουρκικά

Κατά πόσο φοβάται ένα θερμό επεισόδιο και κατά πόσο υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, ρωτήθηκε ακόμη ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την τουρκική ρητορική και υπογράμμισε ότι εκείνος είναι πάντα ανοιχτός να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις ΕΔ μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία», ανέφερε.

Δημογραφικό

Ερώτηση για το θέμα της μείωσης του πληθυσμού στη χώρα δέχθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. «Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή. Το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικού σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», ανέφερε.

Μεταναστευτικό

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στη χώρα, σημειώνοντας: «Η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορά μας με αποτελεσματικότητα αλλά και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε».

Το πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κ. Μητσοτάκης είπε για τη Θεσσαλονίκη: «Θέλουμε να γίνει Πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Δεν πιστεύει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό. Ζωγράφισαν μουσαμάδες. Ο προηγούμενος προγραμματισμός ήταν αδιέξοδος». Επανέλαβε τη δέσμευση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, ενώ κατηγόρησε για τις καθυστερήσεις όσους αντιδρούσαν στην κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα έργα που δρομολογούνται κι έχουν ως στόχο να καταστήσουν την πόλη πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια. «Το 2022 είναι εξαιρετική χρονιά για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη βρίσκει την ταυτότητά της ως αυτόνομος προορισμός. Είναι η πόλη της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Έχουν τεθεί πραγματικά οι βάσεις ώστε το σχέδιο να γίνει πραγματικότητα» τόνισε.

Γυναικοκτονίες και γάμος ομοφυλόφιλων

Ερώτηση και για το ζήτημα των γυναικοκτονιών που ταλανίζουν τη χώρα δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας: «Αποδέχομαι τον όρο της γυναικοκτονία. Θέλει να προσδιορίσει ότι τα εγκλήματα αυτά που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό ο οποίος, εάν αυτό με ρωτάτε, δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Έχουμε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια δολοφονία μιας γυναίκας που έχει ως αιτία το ίδιο της το φύλο είναι πιο απεχθής από μια δολοφονία παραδείγματος χάρη, ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου».

Όσον αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου ομοφυλόφυλων ζευγαριών, ο κ Μητσοτάκης είπε: «H χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την ισότητα που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Για πρώτη φορά άτομα που ανοιχτά προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε μια ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτή στιγμή υπάρχει νομική κατοχύρωση συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Με ρωτήσατε για το ζήτημα του πολιτικού γάμου. Σας λέω λοιπόν κάθε πράγμα στον καιρό του».

Προβλήματα στη δημόσια Υγεία

Για τη δημόσια Υγεία ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Τα στοιχεία για το προσωπικό γιατρό νομίζω ότι δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Υπάρχουν αδυναμίες αλλά η επιλογή μας είναι σωστή. Έχουμε ζήτημα αναισθησιολόγων, είναι παγκόσμιο. Έγιναν σημαντικά βήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων. Η απόφαση για την αναμόρφωση του μισθολογίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι οι μισθοί είναι μικροί. Να δώσουμε και ευελιξία έτσι ώστε ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ».

Ειδικότερα για τα προβλήματα στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων ο Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι μεγάλο ζήτημα. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα κίνητρα. Δεν είναι οι πολίτες της περιφέρειας πολίτες β' κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης. Διαφορετικές επιδόσεις των νοσοκομείων. Μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η διαφύλαξη της ποιότητας να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Ο εξορθολογισμός του χάρτη πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν δομές σε κοντινή απόσταση που δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν θα κλείσει καμία δομή αλλά θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 16:35

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020