ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας στο Thessaloniki Helexpo Forum: «Η Περιφέρεια αλλάζει τον τόπο και χτίζει τη Μακεδονία του 2030»

tzitzi omilitis18

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας

Στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία του 2030 αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στο 3ο Thessaloniki Helexpo Forum, διαδικτυακά.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «μέσα στη 'νέα κανονικότητα', των αλλεπάλληλων κρίσεων ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε να βάζουμε τα θεμέλια που αλλάζουν κάθε μέρα τον τόπο μας και με τα οποία χτίζουμε την Μακεδονία του 2030».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης μέρας:

-Υλοποιούμε περισσότερα από 8.500 έργα και δράσεις, σε όλους τους τομείς και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει κεντρικό και στρατηγικό ρόλο στο σχεδιασμό και το όραμά μας για τον τόπο μας.

-Ανάπλαση, ενοποίηση και αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης: το έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δημιουργούμε τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, και επανασυνδέουμε την πόλη με τη θάλασσα.

-Νέος ανισόπεδος κόμβος Κ16 και Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης.

-Οδικά έργα σύνδεσης ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι σύγχρονοι οδικοί άξονες Χαλκιδικής και Κιλκίς που ολοκληρώθηκαν και ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, όπου ολοκληρώνοντας τις απαλλοτριώσεις μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης: Δίνουμε έτι ώθηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

-Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσέλκυση μεγάλων παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών που γυρίζονται στη Θεσσαλονίκη: εξασφαλίζουμε έσοδα, νέες θέσεις εργασίας και προβολή για τον τόπο μας.

-Δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, έργα αποκατάστασης και ανάπλασης στο δυτικό μέτωπο του Θερμαϊκού σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο, δημιουργία οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι: βάζουμε τέλος στην απομόνωση της δυτικής Θεσσαλονίκης δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας που δεν θα αισθάνονται πλέον πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

-Κατασκευή νέων σχολείων και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

-Διακόσιες νέες ψηφιακές υπηρεσίες στη λειτουργία της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, όλων των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων και των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας: οι φοιτητές, οι ερευνητές, οι επιχειρήσεις, όλοι οι συμπολίτες μας, εξυπηρετούνται καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

-Χρηματοδότηση και υποστήριξη όλων των μεγάλων πολιτιστικών θεσμών, όπως φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, δημιουργία και καθιέρωση του νέου Φεστιβάλ Επταπυργίου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με έργα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το νέο Μουσείο Βεργίνας, και η προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.

-Δεκάδες έργα αναπλάσεων και πρασίνου στους Δήμους και τις γειτονιές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης: αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε έτοιμοι να συγχρηματοδοτήσουμε σημαντικά έργα υποδομών στον τόπο μας, όπως τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τους κύριους οδικούς άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδός, αλλά και την ανάπλαση της Τούμπας στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και το νέο γήπεδο του Άρη. Και ανταποκρινόμενοι στη μεγαλύτερη διπλή πρόκληση της εποχής, την κλιματική και ενεργειακή κρίση, υλοποιούμε ήδη, ένα πλέγμα έργων και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβασης σε πιο φιλικές στο περιβάλλον και πιο οικονομικές μορφές ενέργειας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Την αντικατάσταση με λαμπτήρες led του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την παράδοση ηλεκτροκίνητων απορριματοφόρων σε Δήμους. Την αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε Δήμους και Δημόσιους Φορείς. Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος ειδικά στα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης τόνισε:

-Εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, έργα που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από δεκαετίες, όταν και χρόνος και χρήματα περισσότερα υπήρχαν.

-Πραγματοποιούμε καθαρισμούς σε εκατοντάδες χιλιόμετρα ρεμάτων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.

-Εγκαθιστούμε το πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου, ένα σημαντικό όπλο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το οποίο θα εντοπίζει εγκαίρως εστίες πυρκαγιάς.

-Παραδώσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις πέντε νέα οχήματα και μηχανήματα για δράσεις πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ το επόμενο διάστημα θα παραδώσουμε ακόμα τέσσερα.

-Εξοπλίζουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με 26 νέα οχήματα. Ενισχύσαμε τη 2η ΕΜΑΚ με ατομικό εξοπλισμό και επιχειρησιακά μέσα.

«Έργα που παλιότερα φάνταζαν ουτοπικά, σήμερα υλοποιούνται και είναι περισσότερο από ποτέ ορατά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μας με όλους τους θεσμούς και τους φορείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας να μην το βάλουμε κάτω, να μην σταματήσουμε ούτε λεπτό, παρά τα προβλήματα, παρά τα εμπόδια. Και πλέον κοιτάζουμε μπροστά. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι πόροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι περισσότεροι από ποτέ και σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους πόρους από την ιδιωτική οικονομία, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο πόρο και να δημιουργήσουμε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που θα φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια και στις επιχειρήσεις του τόπου μας. Είμαστε λοιπόν, αποφασιμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας και στο κοινό μας όραμα να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, με τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Με όλα τα έργα και τις δράσεις μας σε συνδυασμό με τα έργα που ολοκληρώνουν η κυβέρνηση και οι άλλοι φορείς η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία θα κατακτήσουν σύντομα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο, στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και στην καινοτομία. Με την ολοκλήρωση των υποδομών η Θεσσαλονίκη θα μπορεί πια να παίξει τον ιστορικό, κομβικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

επιστροφή στην κορυφή