Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φλόγα και άνεμος»: Ο θυελλώδης έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης ξεδιπλώνεται στη νέα σειρά της ΕΡΤ1

PHOTO FLOGA KAI ANEMOS ERT1 1 1024x623

Πρεμιέρα απόψε (17/9) στις 22.00

Ο θυελλώδης έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης ξεδιπλώνεται με όλες τις κρυφές πτυχές του στη νέα δραματική ιστορική σειρά μυθοπλασίας «Φλόγα και άνεμος», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου και κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 απόψε, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 22:00.

Με τη σκηνοθετική ματιά της Ρέινας Εσκενάζυ, το ευρηματικό σενάριο της Ρένας Ρίγγα, τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Άρη Λεμπεσόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, και μ’ ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, μέσα από 12 συναρπαστικά επεισόδια, έρχονται στο φως τα μυστικά της ερωτικής ιστορίας που κυριάρχησε στη θεατρική και πολιτική σκηνή της χώρας. Ένας έρωτας γεμάτος ανυπέρβλητα εμπόδια, που όμως κατάφερε να ζήσει κρυφά και φανερά, για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Τα γυρίσματα της σειράς, μετά την πανέμορφη Χίο απ’ όπου ξεκίνησαν, πραγματοποιήθηκαν σε εμβληματικές γωνιές της Αθήνας, του Πειραιά και του Λαυρίου, που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής, εστιάζοντας στους χαρακτήρες και στα συναισθήματα των ηρώων.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Αθήνα, 1968. Δικτατορία. Η Κυβέλη (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο τον Γεώργιο Παπανδρέου (Άρης Λεμπεσόπουλος), ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο Μιχάλης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Φωτεινή (Θέμις Μπαζάκα) έρχονται στην πόλη για να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή της καρδιάς, που θα τους συνδέσει με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Φώντα (Αργύρης Πανταζάρας) και τη γυναίκα του, Όλγα (Λένα Παπαληγούρα).

Λάθη και πάθη μέσα στη δίνη της Ιστορίας και στο κέντρο δύο από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία της χώρας. Πώς, όμως, γνώρισε ο ιδρυτής της μεγάλης πολιτικής δυναστείας την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου; Μέσα από το καλειδοσκόπιο σε παράλληλη δράση ακολουθούμε τους ήρωες, την Κυβέλη (Μαρία Παπαφωτίου) και τον Γεώργιο Παπανδρέου (Γιώργος Τριανταφυλλίδης) από τα πρώτα τους χρόνια ώς τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο και τον χωρισμό τους το 1951.

Η ιστορία τους μας ταξιδεύει στη Σμύρνη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Χίο. Κοντά τους συναντάμε ιστορικές προσωπικότητες της θεατρικής και της πολιτικής σκηνής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη (Πέγκυ Τρικαλιώτη), ο Δημήτρης Χορν (Αναστάσης Ροϊλός), ο Μήτσος Μυράτ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) και μέλη των οικογενειών, όπως τη Μιράντα Μυράτ (Πέγκυ Σταθακοπούλου), τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου (Λυδία Σγουράκη), τον Γιώργο Παπανδρέου του Γεωργίου (Γεράσιμος Σκαφίδας) κ.ά. Το 1968, ο επιτελής της χούντας Γκούβερης (Θέμης Πάνου) και ο λοχαγός (Αργύρης Αγγέλου) βασανίζουν τους ήρωες της ιστορίας μας.

Την Κυβέλη σε νεαρή ηλικία υποδύεται η Μαρία Παπαφωτίου και τον Γεώργιο Παπανδρέου ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Στον ρόλο της Μαρίας Αδριανού, μητέρας της Κυβέλης, η Κόρα Καρβούνη.

Τη Ροζίτα Σεράνο υποδύεται η Δωροθέα Μερκούρη.

Τη μουσική της σειράς, καθώς και το ομότιτλο τραγούδι υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, (Κυβέλη), Άρης Λεμπεσόπουλος (Γεώργιος Παπανδρέου), Δημήτρης Καταλειφός (Μιχάλης Κροντηράς), Θέμις Μπαζάκα (Φωτεινή Κροντηρά), Μαρία Παπαφωτίου (Κυβέλη σε νεαρή ηλικία), Γιώργος Τριανταφυλλίδης (Παπανδρέου σε νεαρή ηλικία), Δημήτρης Σαμόλης (Κώστας Θεοδωρίδης), Λευτέρης Βασιλάκης (Αλέξανδρος Παναγούλης), Αργύρης Πανταζάρας (Φώντας), Λένα Παπαληγούρα (Όλγα), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Μαρίκα Κοτοπούλη), Αναστάσης Ροϊλός (Δημήτρης Χορν), Θανάσης Τσαλταμπάσης (Μήτσος Μυράτ), Πέγκυ Σταθακοπούλου (Μιράντα Μυράτ), Λυδία Σγουράκη (Βαλεντίνη Ποταμιάνου), Γεράσιμος Σκαφίδας (Γιώργος Παπανδρέου του Γεωργίου), Θέμης Πάνου (Γκούβερης), Γιώργης Χριστοδούλου ( Αττίκ) Αργύρης Αγγέλου (λοχαγός), Ισιδώρα Δωροπούλου (Σοφία Μινέικο), Ελίνα Γιαννάκη (Χρυσούλα Κοτοπούλη), Χριστόδουλος Στυλιανού (Βύρωνας), Μιχάλης Συριόπουλος (Βενιζέλος), Εύα Σιμάτου (Κυβέλη Θεοχάρη), Δημήτρης Μαύρος (Αναστάσης, πατέρας της Κυβέλης), Νικόλας Μπράβος (Σπύρος, οδηγός της Κυβέλης), Γωγώ Κωβαίου (Αγάπη, οικονόμος της Κυβέλης) κ.ά.

Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ

Σενάριο: Ρένα Ρίγγα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά

Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Παραγωγή: RedLine Productions

Επεισόδιο 1ο: 1968 Ο Γεώργιος Παπανδρέου χειρουργείται σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών. Η Κυβέλη, χρόνια χωρισμένη από τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, πηγαίνει να τον δει. Πώς έγινε και συναντήθηκαν αυτά τα δύο τόσο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής Ιστορίας; Της πολιτικής ο ένας, του θεάτρου η άλλη;

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η Κυβέλη φτάνει μέσα σ’ ένα καλαθάκι έξω από το σπίτι της Μαρίας, καθαρίστριας, και του Αναστάση, τσαγκάρη. Το ζευγάρι, άτεκνο, την υιοθετεί με τη βοήθεια της κυρίας Λεονάρδου, στο σπίτι της οποίας δούλευε η Μαρία. Η Κυβέλη μεγαλώνει, πηγαίνει σ’ ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο, πάντα με τη βοήθεια των πλούσιων αφεντικών. Αυτό που καταλαβαίνει από νωρίς είναι ότι το μόνο μέρος που αισθάνεται καλύτερη απ’ όλους είναι η σκηνή των παιδικών παραστάσεων. Ξεκινάει νωρίς τη θεατρική της καριέρα. Οι γονείς της, φοβούμενοι το στίγμα που ακολουθούσε τις θεατρίνες εκείνη την εποχή, την παντρεύουν με τον συμπρωταγωνιστή της, Μήτσο Μυράτ. Η Κυβέλη και ο Μυράτ κάνουν δύο παιδιά. Δυστυχώς, σ’ αυτή την οικογένεια λείπει ο έρωτας. Έτσι, η Κυβέλη θα πέσει εύκολα στις υποσχέσεις του πλούσιου παραγωγού Θεοδωρίδη, για μια μεγάλη ζωή, σε μεγάλες σκηνές, με σημαντικούς ρόλους.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020