ΡΟΗ 24/7:

ΒΙΒΛΙΟ | "Από τη γη της Μικρασίας στα μονοπάτια της προσφυγιάς"

vivlio syllogi diigimaton mikra asia katastrofi prosfyges 1922 apo ti gi tis mikrasias sta monopatia tis prosfigias ekdoseis pigi

Οδοιπορικό μνήμης και πολιτισμού με αφορμή τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κορύφωση του δράματος του Ελληνισμού, με την καταστροφή της Σμύρνης και τον οριστικό βίαιο ξεριζωμό των Μικρασιατών Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο εκπατρισμός όμως από τις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες, μαζί με το πέρασμα όσων κρατιούνται στη ζωή στην κυρίως Ελλάδα, τις τραγικές τους μνήμες και την οδύνη της προσφυγιάς, φέρνει και όλο τον ξεχωριστό ελληνικό πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι και τα βάθη της Ανατολής. Λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, μουσικές αναζητήσεις και μαγειρικά αρώματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν αρχικά στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στα μεγάλα αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη. Στο διάβα του χρόνου, όλα αυτά τα στοιχεία ενοποιούνται στο χωνευτήρι του πολιτισμού, γονιμοποιούνται και γονιμοποιούν απόψεις και ιδέες, δημιουργούν τάσεις και ρεύματα, εδραιώνονται και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συνεισφέρουν στην πολιτισμική δημιουργία του τόπου μας, όχι ως ιστορικές καταβολές αλλά ως ζωντανά κύτταρα πολιτισμού.

Μέσα από τις σελίδες του λογοτεχνικού οδοιπορικού "Από τη γη της Μικρασίας στα μονοπάτια της προσφυγιάς" (εκδ. Πηγή), με κείμενα παλαιότερα αλλά και σημερινά, καταγράφεται η αδιάσπαστη αλυσίδα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και στρέφει με αισιοδοξία το βλέμμα στο μέλλον. Το εν λόγω έργο, σε επιμέλεια και ανθολόγηση του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Δημήτρη Φιλελέ, αποτίει έναν πολύπλευρο φόρο τιμής στο προσφυγικό βίωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και στον τρόπο με τον οποίο αυτός "μπόλιασε" τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, κάθε αντίτυπο συνοδεύεται από ένα QR code, μέσω του οποίου κάθε αναγνώστης μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ηχητική αφήγηση των κειμένων, γεγονώς το οποίο καθιστά το έργο προσβάσιμο σε αναγνωστικό κοινό που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχε πρόσβαση σε αυτό.

Κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Φιλελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά. Θήτευσε ως δάσκαλος επί 35 χρόνια στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ. και του PEN Greece. Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορούν τα Διηγήματα του Δωδεκαημέρου (2021), τα Ιστορικά Αφηγήματα του 1821 (2021) και η Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος (2021). Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους μουσικούς. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ελεύθερα η Παιδική Θεατρική Σκηνή (2013), Ο Καραγκιόζης δήμαρχος (2013) και Της γλώσσας τα καμώματα (2013). Έχει πολλές συμμετοχές σε έντυπα συλλογικά έργα ποίησης και πεζογραφίας.

Στο συλλογικό έργο συμμετέχουν οι: Λουκάς Π. Χριστοδούλου, Χρίστος Γ. Ρώμας, Νεκτάριος Ανδριόπουλος, Στρατής Γαλανός, Πάνος Καπετανίδης. Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης. Μαριέττα Κοντογιαννίδου, Νίκη Κριτζανόφσκι, Γιάννης Β. Κωβαίος, Χριστίνα Α. Λαζαρίδου, Μελίνα Μάσχα, Τέσυ Μπάιλα, Δημήτρης Β. Προύσαλης και Κώστας Σκόνδρας.

επιστροφή στην κορυφή