ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας από ΔΕΘ: Κυβέρνηση συνεργασίας μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα (βίντεο)

tsiprasTy

Κοστολογημένο πρόγραμμα 5,6 δισ. ευρώ

Το θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην 86η ΔΕΘ, τονίζοντας ότι δεν επιδιώκει μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσεις σε συνεργασίες.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις χθεσινές του εξαγγελίες, τα ελληνοτουρκικά, τις δημοσκοπήσεις, το μεταναστευτικό, αλλά και τα επεισόδια στο ΑΠΘ.

Εκλογές και "τερατογένεση"

Στις εκλογές με απλή αναλογική αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τονίζοντας ότι με την απλή αναλογική επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Παράλληλα διευκρίνισε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις.

Αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό του κ. Μητσοτάκη περί "τερατογένεσης" αναφορικά με την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το να μην είναι στην εξουσία. Οι πολίτες θεωρούν τερατογένεση το να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ας πει στην πλειοψηφία των ηγετών ότι είναι αποτελέσματα τερατογένεσης διότι προέρχονται από κυβερνηση συνεργασίας».

«Δε διεκδικούμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει η προοπτική της νέας αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση. Ο στόχος μας όμως είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό», ενώ για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση».

Κοστολογημένο πρόγραμμα 5,6 δισ. ευρώ

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε χθες από το βήμα της ΔΕΘ είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ.
«Η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι ο τρόπος, το όραμα, το μοντέλο διακυβέρνησης», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς», τόνισε ακόμη.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε αλλά έχουμε και την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την ενίσχυση των ανισοτήτων, που έχει επιλέξει αυτή η κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη μεσαία τάξη που δέχθηκε υπερφορολόγηση επί πρωθυπουργίας του, είπε: «Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από επιλογή, αλλά για να φέρουμε εις πέρας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Με αυτό το δεδομένο, εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σήμερα μία επιπλέον ηθική υποχρέωση: Τις αδικίες που αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε, να τις αποκαταστήσουμε».

Υποκλοπές

Ερωτήσεις και για το θέμα των υποκλοπών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα δέχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε καμία άλλη ευνομούμενη χώρα δεν θα είχε πιαστεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και να βρίσκεται στη θέση του.
Σε κάθε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του Πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ θέλω να πάω σε εκλογές έχοντας τον κ. Μητσοτάκη απέναντί μου, ως πολιτική μου αντίπαλο, με όλα όσα τον βαραίνουν».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ζήτησε την πολιτική τοποθέτηση στο θέμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση σχετικά με την παρακολούθηση Πιτσιόρλα επί πρωθυπουργίας του, είπε: «Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Έπραξα όπως κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο».

«Είχαμε μία κακή συνήθεια την περίοδο που κυβερνούσαμε. Να μην καταστρέφονται φάκελοι,να αποστέλλεται όλο το υλικό στη δικαιοσύνη, να ενημερώνεται ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης. Η σύγκριση διαχείρισης της ΕΥΠ τότε και τώρα είναι η μέρα με τη νύχτα», τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει συμψηφισμό για το θέμα τον υποκλοπών. «Είναι κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη να συμψηφίζονται οι "άριστοι" με τους "κατσαπλιάδες", οι "εθνικόφρονες" με τους "εθνοπροδότες". Έτσι δεν μας έλεγαν;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όσο δεν μας λένε την αιτία για την οποία παρακολουθούσαν πολιτικούς, επιβεβαιώνουν ότι Σπίρτζης και Ανδρουλάκης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Να 'στε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή η αλήθεια θα βγει στο φως», υπογράμμισε, ενώ για την Εξεταστική που σχηματίστηκε τόνισε: «Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή, να μην καλούν μάρτυρες, να μην αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις».

Δημοσκοπήσεις

Ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, καθώς και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη ΝΔ, δέχθηκε ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας τόνισε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όχι από δόλο αλλά με συστημικό τρόπο που αυτές γίνονται. Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019... », συμπλήρωσε.
«Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και εκεί θα κριθούμε όλοι, και τα κόμματα και οι εταιρείες. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα μία εταιρεία που κάθε φορά που έχει προβλήματα η ΝΔ, αυξάνει την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε μέσω της Διαύγειας έχει πάρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία που σε άλλες χώρες θα ρίχνανε την κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κανονικότητα».

Συνταξιούχοι

Αναφερόμενος στους συνταξιούχους, σημείωσε: «Με το καλημέρα της κυβέρνησης ΝΔ είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης το 2019. Θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε στους συνταξιούχους ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν μπορούμε και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα», συμπληρώνοντας ότι: «Ηθική υποχρέωση να δώσουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις δόσεις».

ΑΠΘ

Αναφερόμενος στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο ΑΠΘ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συναυλίας του Θανάση Παπακονσταντίνου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Τα καθεστώτα όταν τρίζουν, καταφεύγουν στην καταστολή. Προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν την κλιμάκωση της έντασης,όπως έκαναν απρόκλητα στους νέους στο ΑΠΘ. Εμείς δε θα πέσουμε στην παγίδα να απαντήσουμε στην ένταση με ένταση.Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία ειρηνική επανάσταση».

Ελληνοτουρκικά

Στην κλιμάκωση της έντασης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολιτική κλιμάκωσης από τον Ερντογάν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Οι χαμηλές επιδόσεις σε δημοτικότητα, ενδεχομένως να τον οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση . Έχω ασκήσει έντονη κριτική κυρίως για το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης».
Ασκώντας κριτική στον Πρωθυπουργό για τα όσα είπε για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΔΕΘ, τόνισε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια βδομάδα να λέει γιοκ στον κ. Ερντογάν. Εγώ θα περίμενα το γιοκ να το λέει εκεί που πρέπει, όχι μόνο στο κοινό του. Να λέει γιοκ στο oruc reis όταν το έπαιρνε ο άνεμος. Να λέει γιοκ στο ΤurkAegean, όταν με τις αστοχίες τους παρέδιδαν τη χρήση του ονόματος από δήθεν λάθος υπαλλήλου».

Μεταναστευτικό - Προσφυγικό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τοίχος στον Έβρο, σημείωσε: «Όσα τείχη και να φτιάξει κανείς, οι απελπισμένοι άνθρωποι θα βρίσκουν τρόπο να τα περάσουν. Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική εκεί όπου υπάρχουν περάσματα, να υπάρχει έλεγχος. Οι μεταναστευτικές ροές είναι ευρωπαϊκό ζήτημα».

Στέγαση

Σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε παρεμβάσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν σχηματίσει κυβέρνηση.
«Η πρόταση που έφερε η κυβέρνηση, που πολύ όψιμα ανακάλυψε το πρόβλημα αυτό και το φανερώνει το γεγονός ότι ενέταξε μόλις 1,3 δισ. για την στέγαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα πρόγραμμα πολυδάπανο σε σχέση με το αποτέλεσμα που λέει ότι θα έχει. 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 100.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες, όταν αυτοί που χρήζουν βοήθειας για κάλυψη των αναγκών τους, ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια», ανέφερε προσθέτοντας: «Εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο, που περιλαμβάνει τους εξής άξονες: Πρώτον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου και διεύρυνση οικονομικών ορίων που θα αφορά σε 400.000 νέους ανθρώπους. Δεύτερον παρέμβαση στο airnbnb βάζοντας όριο και δίνοντας δυνατότητα αξιοποίησης κατοικιών μόνο σε φυσικά πρόσωπα και έως περιορισμένο αριθμό, όπως έγινε και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και ο τρίτον σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα στέγης, δηλαδή η αξιοποίηση δεκάδων χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητα καθώς και η παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες να δώσουν στην τράπεζα στέγης το σπίτι τους προς ενοικίαση με σταθερό ενοίκιο».

 

επιστροφή στην κορυφή