Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαινιάστηκε μονάδα βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

IMG 20220920 WA0007

Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Γραφάκου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το βιοαέριο. Με δυο σχεδόν χρόνια καθυστέρησης λόγω του κορωνοϊού εγκαινιάστηκε ο σταθμός που λειτουργεί κανονικά από το 2020 και αξιοποιεί το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και είναι δυναμικότητας 3,5 Μεγαβάτ.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης το έργο αυτό ολοκληρώνει όλη τη δομή του ΧΥΤΑ και διασφαλίζει την λειτουργία του χωρίς καμιά περιβαλλοντική υποβάθμιση ενώ εξασφαλίζει «καθαρό» ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπου 7.000 νοικοκυριά.

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον εκλιπόντα δήμαρχο Λαχανά Δ. Πάσχο ο οποίος είχε σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αποδοχής του ΧΥΤΑ καθώς και του Λ. Κυρίζογλου που στήριξε την προσπάθεια του ΦοΔΣΑ ως πρόεδρος της ΠΕΔ και τώρα με την άψογη λειτουργία του δικαιώνονται οι προσπάθειες όλων.

Ως τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας και πράσινο έργο χαρακτήρισε τη μονάδα βιοαερίου ο κ. Γραφάκος που μόνο όφελος στην κοινωνία και το περιβάλλον μπορεί να προσφέρει. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων που προωθείται από την κυβέρνηση, τις χαρακτήρισε στοιχείο λαϊκισμού και τόνισε ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει κατά το πρότυπο της Εγνατίας Οδού των απορριμμάτων που εισηγήθηκε ο Μ. Γεράνης σε όλη τη χώρα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος ο εθνικός σχεδιασμός προχωράει ταχύτατα και στο τέλος της επόμενης κυβερνητικής 4ετίας της ΝΔ θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

20220920 115940

Υπόδειγμα σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας ενώ αναφερόμενος στη μονάδα βιοαερίου είπε ότι αποτελεί έργο πολιτισμού και με την κατασκευή των δυο ΜΕΑ που προγραμματίζονται από τον ΦοΔΣΑ θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

Στις δυσκολίες της αποδοχής του ΧΥΤΑ από τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου ενώ θυμήθηκε κι αυτός τον αείμνηστο Δ. Πάσχο και τη συμβολή του στην κατασκευή του έργου ενώ τόνισε ότι με την ίδια συμμαχία της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ θα προχωρήσουν και τα έργα των ΜΕΑ.

Την ικανοποίησή τους από τη μέχρι τώρα λειτουργία της μονάδας και τη συνεργασία τους με τον ΦοΔΣΑ ΚΜ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ που κατασκεύασε και έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας.

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και Λειτουργία του έργου με Τίτλο: "Επέκταση και Αναβάθμιση των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στραγγισμάτων (Ε.Ε.Σ.) του Χ.Υ.Τ.Α. του Ν. Θεσσαλονίκης Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης".

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο είναι προϋπολογισμού 4.967.741 ευρώ και έχει ορίζοντα παράδοσης τους 24 μήνες ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά την υπάρχουσα δυνατότητα καθαρισμού των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ τόσο ως προς την ποσότητα όσο και προς την ποιότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Δήμων καθώς και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦοΔΣΑ ΚΜ.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 21:54

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020