xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: Πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για την ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής

malama parko

Αποκλείστηκαν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού από την προκαταβολή αποζημίωσης που νομοθετήθηκε χθες

Ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου, στο οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε την τροπολογία για κατ’ εξαίρεση χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης σε χαλαζόπληκτες καλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην τροπολογία αυτή, περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας πλην της Χαλκιδικής.

Σε ανακοίνωσή της η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα επισημαίνει ότι το θέμα τέθηκε στη Βουλή από τον εισηγητή στο νομοσχέδιο, του Βουλευτή Σερρών Ελευθέριου Αβραμάκη, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα, όμως, στη συγκεκριμένη τροπολογία να αναφέρω ότι υπάρχει μια σοβαρή παράλειψη και πρέπει να αναφερθεί. Αναφέρομαι στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η οποία είναι στα πλαίσια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγη από χαλάζι τον Αύγουστο του 2020, από το οποίο καταστράφηκαν τουλάχιστον δέκα χιλιάδες τόνοι πράσινης ελιάς και εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία. Η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και εκεί, καθώς και οι δηλώσεις των αγροτών και εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου να ενταχθούν και αυτοί στη δυνατότητα προκαταβολής, όπως εντάχθηκαν -εννοείται- και όλες οι άλλες περιφερειακές ενότητες -και σωστά- της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.
Στην ίδια τροπολογία αναφέρθηκε κι ο Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας και Προεδρεύων στη συνεδρίαση Χαράλαμπος Αθανασίου λέγοντας χαρακτηριστικά: “Να δείτε λίγο και τις ελιές και το λάδι. Ξέρω ότι έχετε ευαισθησίες, αλλά είναι γενικότερο το θέμα”.

"Δυστυχώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε πως δεν άκουσε", αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η κ. Μάλαμα, τονίζοντας ότι ο ΥΠΑΑΤ επανέλαβε θριαμβολογώντας “σήμερα κατέθεσα τροπολογία, το άρθρο 6 στην 1427, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ τις επόμενες ημέρες να καθορίσει το ποσό της προκαταβολής για τις ζημίες λόγω χαλαζόπτωσης που έγιναν κατά βάση την 23η Ιουνίου στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας. Δίνουμε με αυτόν τον τρόπο πολύ άμεσα τη δυνατότητα να εισπράξουν ένα σημαντικό ποσό έναντι της συνολικής αποζημίωσης οι αγρότες μας για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα”.

"Δυστυχώς αυτή είναι η οπτική της κυβέρνησης για την ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής. Η πλήρης αδιαφορία", καταλήγει η κ. Μάλαμα.

paliouras1

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2