xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής από την Κομισιόν ζητά η Μαρία Σπυράκη

elies xalazi

Επίτροπος Γεωργίας: Υψηλή απορρόφηση στα κονδύλια για ζημιές στους ελαιοκαλλιεργητές

«Στο 61,13% έφτασε η απορρόφηση κονδυλίων μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022 για το ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022, που απευθύνεται μεταξύ άλλων σε ελαιοκαλλιεργητές και αποκατάσταση για ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές» δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής ζήτησε τη στήριξη της Κομισιόν με επιπλέον κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους τον Αύγουστο.
Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στην απάντηση που έδωσε στην κ. Σπυράκη τόνισε ότι η «Η Ελλάδα χορήγησε πρόσθετη στήριξη ύψους 94,3 εκατ. ευρώ στον τομέα του ελαιολάδου χρησιμοποιώντας το μέτρο αυτό στο ΠΑΑ και η δημοσιονομική εκτέλεση ανέρχεται στο 100 %».
Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν μεγάλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την αύξηση στο κόστος παραγωγής. Η ενίσχυση με επιπλέον κονδύλια καθίσταται αναγκαία για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών της Χαλκιδικής που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν της ελιάς. Όπως τονίζει στην ερώτηση η κ.Σπυράκη, η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Αύγουστο τον κάμπο της Ορμύλιας Χαλκιδικής, επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή πράσινης ελιάς. Συγκεκριμένα, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή έπληξε ανεπανόρθωτα το 95% των καλλιεργειών της βρώσιμης ελιάς με οικονομική ζημιά που υπολογίζεται σε 1,8 εκατ.ευρω. Επιπλέον η κ.Σπυράκη ζήτησε να πληροφορηθεί για τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, το ποσοστό της απορρόφησης τους και για τη δυνατότητα διάθεσης επιπλέον κονδυλίων για τη στήριξη του κλάδου για τις ζημιές που ανέκυψαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Ο Επίτροπος Γεωργίας τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα αποζημιώνει επίσης τους γεωργούς για φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

paliouras2

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2