xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις για την αμπελοοινική περίοδο 2022-2023

krasi stafulia

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση και ποιοι απαλλάσσονται

Η 15η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου περιόδου 2022-2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Η υποβολή πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr).
Υπόχρεοι υποβολής είναι:
Α) Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ».
Β) Όλοι οι υπόλοιποι αμπελουργοί που επιθυμούν να παράξουν οίνο, για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας, θα πρέπει να είναι οινοποιοί, να υποβάλλουν επιπλέον δήλωση παραγωγής και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» συμπληρώνεται η ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ».
Γ) Στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ», δύνανται να συμπληρώνουν την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» μόνο οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μικρότερη του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.700 κιλά σταφυλιών.
Δ) Οι αμπελουργοί δύνανται να οδηγήσουν συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη, συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».
Επίσης σύμφωνα με την ΥΑ 2454/235863/20-9-2019 «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2018/273 και (Ε.Ε) αριθ. 2018/274 σχετικά με τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού», η μη υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας επιφέρει κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου υπολογίζεται σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:

ampyp

Επιπλέον των ανωτέρω κυρώσεων, στις περιπτώσεις όπου η δήλωση συγκομιδής έχει υποβληθεί με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών ή δεν έχει υποβληθεί καθόλου, οι υπόχρεοι αποκλείονται από την ένταξη τους στα εξής:
α) στο μέτρο των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος που έπεται το έτος υποβολής της αίτησής του,
β) στο μέτρο της αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για ένα ή δύο οικονομικά έτη, ανάλογα με τις διαδοχικές δηλώσεις που έχει υποβάλει,
γ) στο πρόγραμμα επιδότησης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους για το οικονομικό έτος που έπεται το έτος της αίτησής του,
δ) στο μέτρο της πρώιμης συγκομιδής για το επόμενο οικονομικό έτος.»
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΧ: 2371351270 – 431.

paliouras1

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2