Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απεργία με... επεισόδια και μολότοφ στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

4 DSC 1276 1160x950

Στον εισαγγελέα 8 άτομα

Με συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων στη χθεσινή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεντρώσεις έγιναν μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, Ομοσπονδίες), στην Πλατεία Δικαστηρίων (ΠΑΜΕ, φοιτητικές παρατάξεις, σωματεία εργαζομένων), στο μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία), στην Καμάρα (εργατικά σωματεία, αυτόνομα φοιτητικά σχήματα, ενώσεις εκπαιδευτικών, αντιεξουσιαστές), στην οδό Φιλίππου (ΜέΡΑ25, Λαϊκή Ενότητα), στην οδό Αγίας Σοφίας (ΟΚΔΕ, εργατικά σωματεία).

Οι περισσότερες συγκεντρώσεις «ενώθηκαν» σε μία πορεία, που κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ), όπου διαδηλωτές μέλη του ΠΑΜΕ στάθηκαν μπροστά από την κεντρική πύλη εισόδου με καρότσια του σούπερ μάρκετ γεμάτα με κουβέρτες. Επίσης, θυροκολλήθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ οι διοικήσεις του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και των Ομοσπονδιών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατήγγειλαν ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών δεν δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους για την επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.

314484981 634589311485033 1544921036972063923 n 1024x768

«Η ακρίβεια τσακίζει» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα της κινητοποίησης, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, φθηνή στέγη για όλους, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα καύσιμα.

«Κανένας δεν θα σχεδιάζει για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να υπολογίζει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες με παιδιά. Γι' αυτό κι εμείς βγαίνουμε και σήμερα στους δρόμους. Περισσότεροι από την προηγούμενη φορά και είμαι σίγουρος λιγότεροι από όσοι θα βγούμε την επόμενη. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας ξανά στην πρώτη γραμμή: στους δρόμους, στις πλατείες. Όλοι μαζί απεργούμε, διεκδικούμε, απαιτούμε, κερδίζουμε», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.

16 DSC 1123 1160x549

Στη συγκέντρωση που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε και η τοπική οργάνωση Νεολαίας κόμματος, καθώς και οι βουλευτές του κόμματος από τις εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους που συμμετείχαν στο «μπλοκ» του αντιεξουσιαστικού χώρου αποσπάστηκαν από την πορεία και προκάλεσαν φθορές σε εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών.

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι και κοντά στο Εργατικό Κέντρο, κουκουλοφόροι άρχισαν να σπάνε μάρμαρα και κομμάτια από πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν μαζί με βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, που βρίσκονταν επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Η αστυνομία τούς απώθησε κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης, ενώ ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους, με τους κουκουλοφόρους να στήνουν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε κάδους.

EPEISODIA APERGIA 91122

Νεαρά άτομα, τα οποία φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν της σύλληψης από την αστυνομία, αναζήτησαν καταφύγιο μέσα σε δύο εμπορικά καταστήματα ενδυμάτων, επί της οδού Εγνατίας (ανάμεσα στην Αγίας Σοφίας και την Αριστοτέλους). Αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» μπήκαν μέσα στα καταστήματα, ακινητοποιώντας τα εν λόγω άτομα, προχωρώντας σε τουλάχιστον 8 προσαγωγές.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οκτώ άτομα που συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για βαρύτατες πράξεις και συγκεκριμένα, ανάλογα με την περίπτωση, για έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Τα επεισόδια συνέβησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων που συμμετείχε στο «μπλοκ» των αντιεξουσιαστών αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες κ.ά. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Συνολικά έγιναν δώδεκα προσαγωγές υπόπτων.

Στο μεταξύ, ενόψει της μεταγωγής των συλληφθέντων στον εισαγγελέα, αλληλέγγυοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020