ΡΟΗ 24/7:

Ελεύθερη προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους για ΑμεΑ ζητά ο Απ. Πάνας

pantran

- Η κυβέρνηση θεσπίζει νέο μηχανισμό επιστροφής μέρους των υπερκερδών των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για να καλύψει τις αστοχίες του προηγούμενου

Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση και τη ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και που αποτελεί την επίσημη παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης στη φορολογηση των υπερεσόδων, καθώς θεσπίζει νέο μηχανισμό επιστροφής μέρους των υπερκερδών των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για να καλύψει τις αστοχίες του προηγούμενου, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Πάνας η απάντηση από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είναι το πλαφόν στη λιανική. Το καθαρό και διαφανές πλαφόν στη λιανική που είπε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής εξ αρχής.

Στη συνέχεια ο κ. Πάνας επεσήμανε τις πρωτοφανείς αυξήσεις, που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στις τιμές των τροφίμων ακριβώς την ημέρα, που τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης μιλούσαν για "συγκράτηση" και μειώσεις στις τιμές των προϊόντων του καλαθιού του νοικοκυριού. Μάλιστα ο κ. Πάνας ανέφερε πως, όπως αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι η "ζημιά" εκατοντάδων ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, η οποία μάλιστα φαίνεται να έγινε πολύ μεγαλύτερη μέσα στον Οκτώβριο, ενώ τόνισε πως εάν δεν γίνουν άμεσα γενικές και εστιασμένες παρεμβάσεις στην αγορά και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τότε το επόμενο στάδιο θα είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η μείωση της παραγωγής και των επιπτώσεων αυτών στα δημοσιονομικά της χώρας και στην απασχόληση.

Σχετικά με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη πως «ο τρόπος, με τον οποίο μια κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία είναι το πραγματικό μέτρο πολιτισμού» και γι’ αυτό και κατέθεσε μαζί με άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τροπολογία, με σκοπό τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της υπό ψήφιση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ώστε να διασφαλίζεται πως τα άτομα με αναπηρία παύουν να είναι δέσμια των εμποδίων που ορθώνει το περιβάλλον.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Πάνας:

«Προσβάσιμο περιβάλλον σημαίνει πως τα άτομα είναι σε θέση να αναζητήσουν εργασία, να λάβουν εκπαίδευση και κατάρτιση και να επιδιώξουν μία ενεργό κοινωνική και οικονομική ζωή.
Και προκειμένου ένα άτομο να απολαμβάνει τα δικαιώματα του ως πολίτης, πρέπει να έχει ίση πρόσβαση σε κτίρια, χώρους, προϊόντα και υπηρεσίες».

Ως Υπεύθυνος μάλιστα του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής κλείνοντας την τοποθέτησή ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η προσβασιμότητα σε όλους πρέπει εφ’ εξής να αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία ένταξης, η οποία ωφελεί ένα μεγάλο αριθμό ατόμων σε όλο το κοινωνικό φάσμα και συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη εξέλιξη.
Και πέρα από το γεγονός ότι η προσβασιμότητα θεωρείται το «κλειδί» για την εξίσωση των ευκαιριών όλων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων των πολιτών με αναπηρία, ο ρόλος της προσβασιμότητας στις σημερινές κοινωνίες είναι πολλαπλός.
Κι αυτό γιατί αφενός διασφαλίζει την ενσωμάτωση και ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία, την ασφάλεια και άνεση όλων, τη διαρκή βιωσιμότητα και αειφόρο ανάπτυξη, την οικονομική ανάπτυξη!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας επεξεργασίας και δημιουργίας ενός Νομοθετήματος για τα άτομα με αναπηρία, που αφενός αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία, αφετέρου δύναται να διευρυνθεί, όπως μάλιστα τονίσαμε με την κατατιθέμενη Τροπολογία μας, η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει κάθε επιχείρηση με όρους τόσο οικονομικούς όσο και φορολογικούς δεδομένης της άσχημης ακόμα γενικότερης οικονομικής κατάστασης στον επιχειρηματικό κόσμο».

επιστροφή στην κορυφή