xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ολοκληρώθηκε η 1η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Δήμου Ν. Προποντίδας

315446248 442512631399888 7671466861411640124 n

Στην παρούσα φάση συλλέγονται τα απαραίτητα δεδομένα και αναλύεται η υπάρχουσα κατάσταση

Η 1η διαβούλευση στο πλαίσιο του έργου “Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ν. Προποντίδας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Μουδανιών.
Παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας CONSORTIS, Γεώργιο Μπάρμπα και Ελένη Βεράνη, το αντικείμενο και η στόχευση του έργου, καθώς και οι μέχρι τώρα ενέργειες στον Δήμο μας, που αφορούν στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και την καταγραφή στοιχείων.

315446248 442512631399888 7671466861411640124 n

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου: “Είμαστε μέσα στους 162 δήμους της χώρας που χρηματοδοτούνται για την εκπόνηση του σχεδίου από το πράσινο ταμείο. Θεωρούμε πολύτιμη την ολοκλήρωση του έργου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Κρίσιμο βέβαια σημείο παραμένει στη συνέχεια η εύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του σχεδιασμού” ανέφερε μεταξύ άλλων. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και η εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Μεταφορών, Κορνηλία Κωτούλα, που στηρίζει συμβουλευτικά το έργο.
Παρόντα ήταν τα μέλη της ομάδας παρακολούθησης έργου, υπάλληλοι του Δήμου: Ταβλαδάκη Ειρήνη, Τσαβλή Βασιλική, Παπαστεργίου Αστέριος και Λιασκόπουλος Δημήτριος, καθώς και αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κτλ.

314954422 442512581399893 6243918350380220917 n

Τι σημαίνει Βιώσιμη Κινητικότητα;

Σημαίνει αλλαγή στην κυριαρχία του αυτοκινήτου στις πόλεις, σημαίνει περισσότερο περπάτημα, περισσότερο ποδήλατο, περισσότερη δημόσια συγκοινωνία, χαμηλότερες ταχύτητες και ενίσχυση των ήπιων μέτρων κοινής χρήσης.

Τι σημαίνει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ);

Ο σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Κινητικότητα είναι ένας στρατηγικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχετικών με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός σχεδίου για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα (ΣΒΑΚ) στοχεύει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των μεταφορών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας των προσώπων και στην παροχή υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και συνδυασμένων λύσεων και υπηρεσιών μετακίνησης προσώπων και αγαθών.
Ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που προάγει τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, ήτοι τη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα, το ποδήλατο, τα καθαρά/ πράσινα οχήματα, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις συλλογικές και κοινόχρηστες μεταφορές.
Η βιώσιμη κινητικότητα αφορά πρωτίστως τους τρεις βασικούς πυλώνες περπάτημα-ποδήλατο-δημόσια συγκοινωνία.

Πού στοχεύει;

Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Το στρατηγικό αυτό σχέδιο πρέπει να παράξει ένα συγκεκριμένο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε μία δεδομένη περιοχή μελέτης, με δεδομένους στόχους και αναλυτική περιγραφή πλαισίου μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής.
Το όραμα αυτό μπορεί να έχει ορίζοντα 5ετίας, 10ετίας ή 20ετίας και οφείλει να παρακολουθείται και αξιολογείται διαρκώς ως προς το ποσοστό ολοκλήρωσής του. Ένα ΣΒΑΚ σε γενικές γραμμές πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διαμόρφωση οράματος, στόχου και σκοπού, τη διαμόρφωση συνόλου πολιτικών και μέτρων, την σαφή οριοθέτηση θέσεων ευθύνης και ρόλων και τέλος την αξιολόγηση και παρακολούθησή του.

ΣΒΑΚ Δήμου Ν. Προποντίδας:
Αφορά και στις τρεις δημοτικές ενότητες έμφαση στα κέντρα των Ν. Μουδανιών, Ν. Καλλικράτειας και Ν. Τρίγλιας. Στην παρούσα φάση συλλέγονται τα απαραίτητα δεδομένα και αναλύεται η υπάρχουσα κατάσταση, καθώς και οι ιδιαιτερότητες που παρατηρούνται. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή και η άποψη των πολιτών και για αυτό και καλούνται να συμπληρώσουν, αλλά και να προωθήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που υπάρχει στη σελίδα:
https://svak-nea-propontida.gr/

paliouras1

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2