ΡΟΗ 24/7:

Γ. Οικονόμου: Στα μέσα Δεκεμβρίου η «επιταγή ακρίβειας» (ΒΙΝΤΕΟ)

GIANNHS OIKONOMOY THESS 221122

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στη Θεσσαλονίκη

Η 20ή Δεκεμβρίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας των 250 ευρώ στους δικαιούχους, όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, που κατέθεσε για 4η φορά ερώτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει στη συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» του θέματος.

«Ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθογενειών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, των επισυνδέσεων και της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια, και εκεί θα διεξαχθεί μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, επί της οποίας ο καθένας θα τοποθετηθεί, και ο πρωθυπουργός θα δώσει τις απαντήσεις που είναι να δώσει», τόνισε κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Είναι, νομίζω, απολύτως καθαρό τι επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την υπόθεση αυτή. Και η ίδια αλλά και οι βραχίονες της. Να συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες, με ιστορίες ατεκμηρίωτες. Ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή με βάση και το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση και θωρακίζει θεσμικά σε πολύ υψηλό βαθμό τον ευαίσθητο αυτό τομέα στη χώρα μας στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την ουσία του ζητήματος. Με γενναιότητα αναγνωρίσαμε τις παθογένειες, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε σε θεσμικές ρυθμίσεις, έγινε καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνία και ειδικώς όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις, όχι η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και πολύ καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας αυτή την ιδιότυπη στρατηγική του "τραμπισμού αλά γκρέκα", προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα. Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις» και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός δείχνει να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, δείχνει να αναγνωρίζει τη δύσκολη προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα θέματα της αντιμετώπισης της Τουρκίας και των παρακολουθήσεων, που ερμηνεύεται ως «διαφοροποίηση», ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν μας προβληματίζει, διότι δεν έχω αντιληφθεί κάποια διαφορετική τοποθέτηση ή προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού με βάση τις βασικές, τις θεμελιώδεις κυβερνητικές θέσεις στα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Η Ν.Δ έχει το προνόμιο εδώ και αρκετά χρόνια να έχει στην κοινοβουλευτική της ομάδα δύο πρώην πρωθυπουργούς. Η προσωπικότητα τους, η συγκρότηση τους, η πείρα τους είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, όχι μόνο για την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ και για το ελληνικό κοινοβούλιο».

Σχετικά με το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο κ. Οικονόμου είπε ότι είναι μια απόφαση που θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ερώτηση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως το θέμα αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία και ότι από την απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σε ερώτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προκύπτει πως «σε κανένα στάδιο αυτής της υπόθεσης δεν αξιοποιήθηκαν μια σειρά από δυνατότητες που υπήρχαν και υπάρχουν προκειμένου να μην φτάσουμε στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «υποκρισία τεραστίων διαστάσεων» και σημείωσε: «Η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό είναι τεραστίων διαστάσεων. Διότι πλειστηριασμοί γινόντουσαν και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμοί γινόντουσαν πάντοτε, διότι με δική του νομοθετική πρωτοβουλία δόθηκε η δυνατότητα στα funds να παίρνουν τα κόκκινα δάνεια από τις Τράπεζες και να διενεργούν δικαστικές ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες και πλειστηριασμούς. Είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε. Και σήμερα, οι πλειστηριασμοί που γίνονται με βάση νομοθετικές διατάξεις που οι ίδιοι νομοθέτησαν και ψήφισαν τότε "χρησιμοποιούνται", "αξιοποιούνται" από την αξιωματική αντιπολίτευση, γι' αυτού του είδους την κριτική και την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Εκείνο που νομίζω είναι πολύ ουσιαστικό να κάνουμε, είναι να φροντίζουμε όλοι έτσι ώστε οι πρόνοιες του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, οι πρόνοιες ρύθμισης των δανείων με τις δυνατότητες ενίσχυσης κυρίως των πιο ευάλωτων από το κράτος να αξιοποιούνται και να μην φτάνουμε σε τέτοιου είδους δυσάρεστες, χωρίς αμφιβολία, εξελίξεις».

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, που αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος, τη φορολογία, τη δημοσιονομική και την κοινωνική πολιτική.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε και πρόσθεσε: «Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά καταδεικνύει επίσης την εθνική μας προτεραιότητα να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμη στα στοιχεία καθώς και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την ανεργία και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της ευρωζώνης και των κρατών μελών της ΕΕ. Ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται στο 9,7%, ενώ για το 2023 στο 5%, έναντι 6,1% της ευρωζώνης και 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, σε 12,7%. Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022, η χώρα θα γυρίσει το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης μνεία στην ενίσχυση των εισοδημάτων και των συντάξεων, από το 2023, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις ένοπλες δυνάμεις και τους γιατρούς του ΕΣΥ, μέσω κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, μειώσεων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και ενισχύσεων, τις οποίες προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα, για τη στέγαση, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, την επιδότηση του φοιτητικού ενοικίου, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από έξι σε εννέα μήνες κ.ά.

«Όλα αυτά τα μέτρα στήριξης των πολιτών, στήριξης των επιχειρήσεων, όλες οι ενέργειες που κάνουμε για την προστασία της ποιότητας ζωής, γίνονται εφικτές χάρη στην πρόοδο της χώρας σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής», είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Κυρίως, όμως, αντανακλούν τη διαρκή τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνησή μας να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας».

Για τα θέματα των δικαιωμάτων και της προστασίας των ανηλίκων θυμάτων βίας και γενικότερα της κοινωνικής ατζέντας, τόνισε ότι έχουν τύχει μέριμνας της κυβερνητικής πολιτικής από την πρώτη στιγμή. «Το σχέδιό μας περιλαμβάνει το σπάσιμο όλων των αποστημάτων. Με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό και πρωτίστως με αμέριστη μέριμνα για όσους είναι σε δυσχερή θέση, συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείωσε δε, ότι η κοινωνία των πολιτών αντιλαμβάνεται την προσπάθεια, γι’ αυτό και «τα στόματα ανοίγουν και ο φόβος των θυμάτων νικιέται».

«Έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε αποφασιστικά να εισαγάγουμε νέες πολιτικές που θα αποδώσουν περισσότερα σε περισσότερους και να συγκρουστούμε με νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών», είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας: «Από την άλλη, χρειάζεται να αποφεύγουμε τις εύκολες κραυγές, τις γενικεύσεις, τις υπερβολές. Όλα αυτά πρακτικά είναι αδιέξοδα, είναι αναποτελεσματικά και δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Τα ιδρύματα και οι εθελοντές πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά. Τους οφείλουμε όλη την αναγνώριση αυτής της υπηρεσίας και καλό είναι να μη μηδενίζουμε και να μη γενικεύουμε χωρίς στοιχεία. Με ψυχραιμία, με μεθοδικότητα πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για να γίνεται πάντοτε ό,τι καλύτερο απαιτείται για τα παιδιά. Και από την άλλη να φροντίζουμε, ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδει ευθύνες αν αυτές προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση κάθε διερεύνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα γενιά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, με μέτρα, όπως η ευρωπαϊκή κάρτα νέων και η αύξηση στεγαστικών επιδομάτων για νέα ζευγάρια, με ευνοϊκά στεγαστικά δάνεια, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω», με την ενίσχυση του φοιτητικού ενοικίου, με προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με προγράμματα απασχόλησης ΔΥΠΑ κ.ά. «Αυτή είναι η απάντηση και όχι το εμπόριο ελπίδας, στο οποίο αρέσκονται όσοι αδυνατούν να διατυπώσουν μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Για τη χθεσινή έναρξη της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας, την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση, σημείωσε πως ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, επισημαίνοντας πως θα μπορεί να αποθηκεύεται σε κινητό τηλέφωνο και να γίνεται δεκτή από τις υπηρεσίες και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν 500.000 πολίτες. Σταδιακά δε, θα ενσωματώνονται ς’ αυτήν και νέες υπηρεσίες. «Η ψηφιακή κάρτα είναι μια κάρτα αξιοπρέπειας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους», τόνισε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδευτεί με άλλες δύο δράσεις: το μητρώο αναπηρίας και το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, για τη διευκόλυνση της ένταξης των αναπήρων στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στην έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, σημειώνοντας ότι επισφραγίζεται μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία φέρει τη «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διασφάλισε τους πόρους 19,3 δισ. ευρώ γι’ αυτή τη νέα προγραμματική περίοδο. Ο εθνικός σχεδιασμός για την αγροτική πολιτική αφορά την ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενή τομέα και τις προβλέψεις για «οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία», επισήμανε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις επισκέψεις των υπουργών Ν. Δένδια, Ν. Παναγιωτόπουλου και Μ. Βαρβιτσιώτη στο Κάιρο και στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα με τους ομολόγους τους. Ο ΥΠΕΞ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή υπογραφής μνημονίου κατανόησης στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης. Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα υπογράψει συμφωνία με τον ομόλογό του για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

«Οι συναντήσεις και οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον στρατηγικό χαρακτήρα και τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου σχέσεις, που βασίζονται στις κοινές μας αντιλήψεις και στο διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 21:01
επιστροφή στην κορυφή