ΡΟΗ 24/7:

Χριστούγεννα στη Χαλκιδική

xristougen dentro Taxiarxhs

Η Χαλκιδική αποτελεί χερσόνησο της Μακεδονίας και είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς σε πακέτα διακοπών για Χριστούγεννα! Μα πώς θα αναρωτηθείς! Για αρχή, μάθε πως στην Χαλκιδική βρίσκεται το χωριό από όπου προμηθεύεται έλατα ολόκληρη η Ελλάδα! Το εν λόγω χωριό λέγεται Ταξιάρχης και είναι το μέρος όπου παραδοσιακά στολίζεται και το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της εορταστικής περιόδου! Ο Ταξιάρχης είναι ένα από τα πολλά χωριά όμως, που όχι μόνο κάνουν την Χαλκιδική ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά μέρη
για τα Χριστούγεννα, αλλά και από αυτά που ζωντανεύουν το πνεύμα της εποχής σε όλη τους την εμβέλεια!

Άραγε όμως τι μπορείς να κάνεις στην Χαλκιδική και ποια να είναι τα ήθη και τα έθιμα που την κάνουν κατάλληλη για μια Χριστουγεννιάτικη απόδραση;

Ήθη & έθιμα

Το Χριστόψωμο

Παραμονή Χριστουγέννων το έθιμο του Χριστόψωμου και το “μέλωμα” του Χριστού επικρατούν στην Χαλκιδική και ιδιαίτερα στο χωριό Αρναία!

Κατά την παράδοση, το Χριστόψωμο, το οποίο ήταν πρακτικά ψωμί, φτιαχνόταν σε πολλά μέρη της Χαλκιδικής και αλειφόταν από τις νοικοκυρές με ζαχαρόνερο ή πιο χαρακτηριστικά με λιωμένο μέλι για να γλυκάνουν τον Χριστό. Την επιφάνεια του ζυμαριού συνήθως διακοσμούσαν με σταφίδες, καρύδια, κ.ά. σε σχήμα σταυρού ενώ σε άλλα μέρη το άλειφαν με γλυκό κόκκινο πιπέρι.

Συγκεκριμένα στην Αρναία, το έθιμο αυτό τιμάται έως και σήμερα αφού 24 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το εορταστικό τραπέζι για την κοπή του Χριστόψωμου. Για την μεγαλύτερη αναβίωση του εθίμου, η πολιτιστική και επιμορφωτική εταιρεία του χωριού, προετοιμάζει το μεγαλύτερο Χριστόψωμο 400 κιλών σε ειδικό σκεύος με διάσταση 2x2 μέτρων το οποίο ψήνεται σε επίσης ειδικά φτιαγμένο φούρνο. Η κοπή γίνεται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας με συνοδεία της Φιλαρμονικής και μοιράζεται σε επισκέπτες και κατοίκους γιορτάζοντας έτσι το έθιμο που έκανε την Αρναία γνωστή.

Το έθιμο της Γουρουνοχαράς ή Φουρουνοχαράς

Η Γουρουνοχαρά ή Φουρουνοχαρά γιορτάζεται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το έθιμο, σφάζονταν και τεμαχίζονταν γουρούνια από τα αρσενικά της οικογένειας, και έπειτα βράζονταν από τα θηλυκά της οικογένειας ενώ τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια.

Πλέον, το έθιμο αναβιώνεται με άλλη μορφή αφού ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του χωριού Στανός και “τσικνίζουν” με την συνοδεία μουσικής, κρασιού ή τσίπουρου, και άπλετου ντόπιου κρέατος.

Το έθιμο της βασιλόπιτας

Ένα άλλο χαρακτηριστικό έθιμο είναι η βασιλόπιτα που φτιάχνεται και τιμάται σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ η παρασκευή της διαφέρει από χωριό σε χωριό. Σύμφωνα με την παράδοση, η βασιλόπιτα ήταν ψωμί με ζάχαρη, όπως και το τοπικό Χριστόψωμο, με κάποιες παραλλαγές εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι η ζύμη που χρησιμοποιούσαν για τα παραδοσιακά κουλούρια. Άλλες περιλαμβάνουν την γνωστή ριζόπιτα του χωριού της Νικήτης και την τσαγκαρόπιτα των Γαλάτιστων με εντόσθια από γουρούνι και ρύζι.

Συνεχίζοντας την παράδοση, σε όλες τις παραλλαγές υπήρχε ένα φλουρί ή σύμβολο που συχνά συνδεόταν με κάποια επιθυμία όπως ένα σπυρί σιταριού. Συγκεκριμένα στην τσαγκαρόπιτα, στη θέση του φλουριού, έβαζαν ένα σταυρό από κλαδιά ελιάς, και στο χωριό Κασσάνδρεια έβαζαν πάντα ένα νόμισμα, ένα φύλλο από πουρνάρι αλλά και ένα άχυρο.

Τα κάλαντα στον Πολύγυρο

Διασκεδαστικό και παραδοσιακό έθιμο ήταν τα κάλαντα στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής που έπαιρνε μέρος την Παραμονή Πρωτοχρονιάς! Κατά το έθιμο, μαζεύονταν όλοι οι νέοι του χωριού και ντυμένοι με κάπες τσομπάνηδων, άσπρες τρίχες στο κεφάλι, αλλά και με μια γκλίτσα στο χέρι, περνούσαν από όλα τα σπίτια της περιοχής για να πουν τα Κάλαντα. Ο αρχηγός της παραδοσιακής ομάδας πρέσβευε τον Άγιο Βασίλη.

Τι μπορείς να κάνεις στην Χαλκιδική τα Χριστούγεννα

Η Χαλκιδική ενώ διαθέτει μερικά από τα πιο όμορφα ήθη και έθιμα, φημίζεται για τα εκπληκτικά καταπράσινά της μέρη αλλά και για τις ιδιαίτερες γιορτές που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων!

Πλούσια δάση, γραφικά ορεινά χωριά και τοπία με άπλετο πράσινο κατακλύζουν την Χαλκιδική, κάνοντας την ιδανική αν ψάχνετε για ηρεμία και επαφή με την φύση.
Αν πάλι έχετε όρεξη να δείτε κόσμο και να γιορτάσετε το κλίμα των ημερών, δεν υπάρχει χωριό που δεν θα σας προσφέρει αυτή την ζεστή ατμόσφαιρα.

Ειδικά για την εποχή λειτουργεί η Παραμυθοχώρα στο χωριό Στρατώνι, ιδανική για παιδιά αλλά και μεγάλους. Η Παραμυθοχώρα είναι ένα πανέμορφο Χριστουγεννιάτικο χωριό το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, έχει παγοδρόμιο, χαριτωμένα ξύλινα σπιτάκια, και φυσικά, το σπίτι του Άγιου Βασίλη! Εκεί επίσης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακά γλυκά, να παίξετε και να διασκεδάσετε στον αγαπημένο ρυθμό των Χριστουγέννων.

Στην κεντρική πλατεία της Κασσάνδρειας δε, στήνεται ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο χωριό, η Κασσανδρούπολη, όπου γίνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που απλά θα λατρέψετε.

Τέλος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Χαλκιδική είναι κατάλληλη για μικρές εκδρομές στις κοντινές περιοχές όπως τα Λουτρά Πόζαρ ή ακόμη και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, για σκι και παιχνίδι στα χιόνια. Ό,τι και αν προτιμήσετε εν τέλει, η Χαλκιδική αποτελεί καταπληκτικός προορισμός για τα Χριστούγεννα με πολλές επιλογές που σίγουρα ικανοποιούν τα πιο δύσκολα γούστα αλλά και όλες τις ηλικίες!

Εσείς, τι λέτε;

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 21:06
επιστροφή στην κορυφή