ΡΟΗ 24/7:

Απάντηση ΥΠΕΝ στον Απ. Πάνα για τη δόμηση στα κατά παρέκκλιση άρτια εκτός σχεδίου οικόπεδα

PANAS 2 02461

Διευκρινίσεις ύστερα από σχετική ερώτηση στη Βουλή

Έπειτα από την κατάθεση της υπ. αρ. πρωτ.123/ 6-10-2022 κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Γραμματέα της Βουλής και Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα στην οποία αιτούνταν την παροχή διευκρινίσεων για την αποφυγή σύγχυσης μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων και των Υπηρεσιών Δόμησης, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε διευκρινιστικές οδηγίες για την δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα αποσαφηνίζονται οι διατάξεις του κεφαλαίου Γ’ του ν.4759/2020 , διευκρινίζοντας ότι, η κατάργηση της δυνατότητας δόμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα αφορά μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου ή από σχετικά διατάγματα.

Στην οδηγία του Υπουργείου ξεκαθαρίζεται ότι, ο ν.4759/2020 δεν αποσκοπεί, ούτε και τροποποιεί τις παλαιότερες διατάξεις περί δόμησης σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς δεν μεταβάλλει τον τρόπο και τις διατάξεις δόμησης στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν προγενέστερες πολεοδομικές ρυθμίσεις και θεσμοθετημένοι όροι δόμησης.

Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό να επιλύονται και να προχωρούν διαδικασίες που για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούσαν προβλήματα σε υποθέσεις μεγάλου μέρους πολιτών. Νιώθω ικανοποιημένος καθώς το Υπουργείο, έπειτα από την παρέμβασή μου στη Βουλή δείχνει πρόθυμο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διευκρινιστικές οδηγίες για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Συνεχίζω να συμπράττω από την πλευρά του θεσμικού μου ρόλου στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν και μάλιστα όσων αφορούν τους πολίτες της Χαλκιδικής».

 paliouras1

επιστροφή στην κορυφή