Αναβίωσε το έθιμο της "Καμήλας" στη Γαλάτιστα (φωτο)
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΤΟΠΙΚΑ
- Εκτύπωση
Συνεχίζεται το δρώμενο σήμερα με τον γάμο της Μανιώς
Αναβίωσε στη Γαλάτιστα χθες, ανήμερα των Φώτων, το έθιμο της «Καμήλας». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και βασίζεται στο γεγονός της αρπαγής της πεντάμορφης Μανιώς από τον Αγά του χωριού με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Μέλα Κυριακίδου, ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, μαζί με Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, καθώς και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών, που με σύμμαχο των καλό καιρό διασκέδασαν με τα νταούλια και τους χορούς.
Το έθιμο
Σύμφωνα με την παράδοση, τα παλικάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας να ανεχθούν την αρπαγή και την προσβολή, αποφάσισαν να πάρουν πίσω την κοπέλα! Σοφίστηκαν λοιπόν το τέχνασμα της Καμήλας, κάτι παρόμοιο με το Δούρειο Ίππο. Έτσι κατασκεύασαν μια υποτυπώδη καμήλα, και κρυμμένοι μερικοί κάτω από αυτή και άλλοι μασκαρεμένοι από έξω ακολουθούσαν για να μη προκαλέσουν υποψίες.
Οι νέοι λοιπόν του χωριού έστησαν ένα γλέντι και μαζί με την «καμήλα», κατευθύνθηκαν στους τουρκομαχαλάδες, όπου γινόταν γιορτή και γλέντι των Τούρκων με αληθινές καμήλες.
Καθώς χόρευαν και έπιναν οι Γαλατσάνοι, ανάμεσα στους Tούρκους, πλησίασαν στο αρχοντικό του Αγά. Οι Tούρκοι βλέποντας το κέφι των νέων, άνοιξαν τις πόρτες του οντά κι άρχισαν κι αυτοί να πίνουν και να γλεντούν μαζί τους, με αποτέλεσμα να αφήσουν αφύλαχτο το δωμάτιο όπου κρατούσαν τη Μανιώ! Τότε ο αγαπημένος της με τη βοήθεια των φίλων του ελευθέρωσε τη Μανιώ, την έκρυψε κάτω από την «καμήλα» και την πήγε στο χωριό, όπου την επόμενη μέρα έγινε ο γάμος της με το παλικάρι, ώστε να μη μπορούν να την ξαναπάρουν πίσω οι Tούρκοι.
Από τότε και κάθε χρόνο, ανήμερα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο της καμήλας σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος. Την ημέρα λοιπόν των Φώτων κατασκευάζεται το ομοίωμα της καμήλας, το οποίο είναι ένας ξύλινος σκελετός με επένδυση από χοντρά ρούχα υφαντά, ενώ στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένα μεγάλα κουδούνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάζουν αρμονικό ήχο! Οι νέοι του χωριού, ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες (τσαξίρια και φουστανέλες) και τοπικές επίσης φορεσιές οι κοπέλες!
Διήμερο δρώμενο
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Επισμηναγού Ι. Χατζούδη, η οποία γέμισε κατοίκους κι επισκέπτες, που συγκεντρώθηκαν για να απολαύσουν το δρώμενο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, τα νταούλια και οι ζουρνάδες έπαιζαν το τραγούδι «απόψε μας κλέψαν τη Μανιώ, τρεις τούρκοι αρβανιτάδες», δίνοντας έτσι το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή και το γλέντι, με άφθονο κρασί και ντόπια εδέσματα. Σήμερα, ανήμερα της γιορτής τ' Άι Γιαννιού, γίνεται η αναπαράσταση του Γάμου της Μανιώς και το γλέντι συνεχίζεται...
Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus
- Σύσταση ad hoc ομάδα εργασίας για τον κίνδυνο ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα
- Ανοιχτό το πρόγραμμα κατάρτισης για 2.000 άνεργους πτυχιούχους οικονομολόγους
- Μνημόνιο Συνεργασίας για τη λειτουργία Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κ. Μακεδονίας
- Πλούσιο και πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023 του Δήμου Θεσσαλονίκης
- Το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» στην ΕΜΣ