ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Την άνοιξη οι εκλογές (βίντεο)

mhtsalex

Υποψήφιος Βουλευτής στον Έβρο

Την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την άνοιξη, όταν η κυβέρνηση θα έχει σχεδόν εξαντλήσει την τετραετία, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος Βουλευτής στον Έβρο. «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι τελικά η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό», πρόσθεσε, σημειώνοντας οτι «εμείς πια έχουμε 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας στην πλάτη μας. Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά, αλλά γνωρίζουν κατά βάση ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα και έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο. Άρα πιστεύω ότι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω αυτά που θέλω να κάνω στην τετραετία και πιστέψτε με, ότι μπορώ να τα υλοποιήσω. Διότι αυτό το οποίο σας είπα το 2019 ότι θα έκανα, το υλοποίησα».

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και το σενάριο να υπάρξει και δεύτερη κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κάθε εκλογή είναι μία δοκιμασία και μία αξιολόγηση της κυβέρνησης, αλλά είναι και μία αξιολόγηση της αντιπολίτευσης, αυτών οι οποίοι διεκδικούν να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση. Ο λόγος για τον οποίον είναι πιθανόν να έχουμε διπλές εκλογές έχει να κάνει με την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν γνώριζε πια πολύ καλά ότι θα έχανε τις εκλογές. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε στις διπλές εκλογές του 2015 με την ενισχυμένη αναλογική, τότε δεν φαινόταν να τον ενοχλεί. Αν ήθελε τόσο πολύ την απλή αναλογική θα την είχε αλλάξει τουλάχιστον μετά την πρώτη κάλπη, αμέσως. Δεν είναι κάτι το οποίο το έκανε, γιατί προφανώς βολευόταν σε εκείνη τη συγκυρία από την ενισχυμένη αναλογική».
«Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πιστεύω ότι τα διλήμματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Τα έχω επαναλάβει πολλές φορές, δεν θα τα ξαναπώ σήμερα, αλλά θα πω ξανά ότι η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή θα καθορίσει τελικά και θα στείλει τα μηνύματα για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Κι εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πολύ πιθανόν, αυτή θα έρθει απλά να επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που τελικά θα είναι και η κρίσιμη κάλπη, πιστεύω, για να διαμορφώσει τις μετεκλογικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα αν εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Όχι, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική. Ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για λόγους εσωτερικής, κομματικής κατανάλωσης δεν είναι η σωστή στρατηγική. Θα λέω πάντα ότι όσο ισχυρά προστατεύουμε τα σύνορά μας και όσο αποτελεσματικά ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο να επιλύσουμε τη μία βασική διαφορά που έχουμε την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία θα έχουμε εκλογές λίγο-πολύ την ίδια χρονική περίοδο. Αυτό μπορεί να είναι και καλό από μίας πλευράς, με την έννοια ότι θα προκύψουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία καινούργιες κυβερνήσεις περίπου ταυτόχρονα. Αλλά σε καμία περίπτωση, θα το ξαναπώ, η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ούτε προφανώς χρειάζεται την έγκριση κανενός προκειμένου να συνεχίσει να προχωρά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην κατασκευή αποτρεπτικών έργων, όπως είναι ο φράχτης», πρόσθεσε για το θέμα.

επιστροφή στην κορυφή