ΡΟΗ 24/7:

«Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω»: Το αφιέρωμα στο 1922 στο Σύνταγμα

 

syntaiwn

Μία στάση του Μετρό, μία στάση στη μνήμη

Η μνήμη αποτελεί υπόβαθρο του πολιτισμού και σε αυτή τη βάση στηρίζεται το επετειακό οπτικοακουστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή, «Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω», που παρουσιάζεται μέχρι τις 22 Ιανουαρίου στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στη στάση Σύνταγμα του Μετρό της Αθήνας.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, τιμούν την επέτειο της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο με την προβολή του πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος, που παρουσιάστηκε πετυχημένα στην 86η ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα εγκαίνια της παρουσίασης του «Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω» πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιανουαρίου και ανέδειξαν την συνέργεια των φορέων, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μπορέσει να εκτεθεί το αφιέρωμα στην Αθήνα. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Δημήτρης Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, Χάρης Δαμάσκος και ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, Δημήτρης Κάρναβος.

Το αφιέρωμα είναι εμπλουτισμένο με εικόνες, βίντεο και υλικό ιστορικών αρχείων, ενώ υποστηρίζεται από σύγχρονα τεχνικά μέσα, την ιστορική επιμέλεια του Αν. Καθηγητή Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Βλάση Βλασίδη, την παραστατική αφήγηση του ηθοποιού κ. Αλέξανδρου Νικολαΐδη και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη κ. Γιάννου Αιόλου.

Οι ενότητες του θεάματος οδηγούν τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας περιλαμβάνοντας τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση, αλλά και την εγκατάσταση των προσφύγων, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξελικτική πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι επισκέπτες – θεατές από κάθε άκρη της Αθήνας, αλλά και οι περαστικοί επιβάτες της στάσης Σύνταγμα του Μετρό, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την προβολή με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά μισή ώρα, από τις 9:30 έως τις 20:00, καθημερινά.

επιστροφή στην κορυφή