ΡΟΗ 24/7:

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass

souper market trofima

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το Market Pass, ενώ η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε λειτουργία για τους δικαιούχους έως και τις 15 Μαρτίου. Οι δικαιούχοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet, ή να κάνουν αίτηση μέσω των ΚΕΠ, για να εξασφαλίσουν ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών τους σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Την απόφαση υπογράφουν ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο Υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία. Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κλπ.).

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι:

- ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

- ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Κριτήριο εισοδήματος 2021 (δεκτές μόνον δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως 31.12.2022):

- για μεμονωμένο δικαιούχο (άγαμος ή χήρος κλπ): έως 16.000 ευρώ

- ζευγάρι ή γονιό με 1 παιδί: έως 24.000 ευρώ

· + 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, άλλο μέλος ή φιλοξενούμενο

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

β) Κριτήριο ακίνητης περιουσίας

· * να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

· να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου ή σαν φιλοξενούμενα

β) όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021 (ΙΧ 1929 κυβικά και άνω, πισίνες, σκάφη άνω των 5 μέτρων κλπ)

γ) φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής

δ) όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

 

επιστροφή στην κορυφή