Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση οδήγησαν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (βίντεο)

mhtssT

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, προς τους πολιτικούς συντάκτες.

Ερωτώμενος για το θέμα της ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει και θα πάρει η κυβέρνηση για το ζήτημα, όπως η πρόσφατη μείωση των τιμών ρεύματος, το «καλάθι του νοικοκυριού», το Market Pass, αλλά και στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά για την αισχροκέρδεια. «Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών καυσίμων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση οδήγησαν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7,2%.
«Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε ακόμη.

Απαντώντας για το θέμα των έμμεσων και άμεσων φόρων, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, ενώ προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά. «Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση. Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων και των μισθών, καθώς και το αν συνδέεται η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου αντί τις 1η Μαΐου, με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Την 1η Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο». Στη συνέχεια εξήγησε ότι «η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό».

Σε ερώτηση για την ανεργία, ο κ. Μητοστάκης είπε: «Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην ΕΕ, μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022 και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα» τόνισε, ενώ για την ανεργία στους νέους είπε: «Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην ΕΕ ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη». Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για δουλειές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας,.

Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020