ΡΟΗ 24/7:

ΟΕΕ: Τι αλλάζει σε όρια υποβολής δηλώσεων και ασθένεια λογιστών

120doseis

Συνάντηση με Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Διοικητή ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή

Τέσσερα βασικά θέματα, που αφορούν στην καθημερινότητα των λογιστών – φοροτεχνικών, σε σχέση τόσο με το νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον, όσο και με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες – φορολογουμένους, έθεσε το Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη συνάντηση, που είχε με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

Αναλυτικότερα,

• Σχετικά με το αίτημα για πλήρη κατάργηση των ορίων, άνω των οποίων η υποβολή των δηλώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων γίνεται μέσω ηλεκτρονικών κωδικών taxis των εξουσιοδοτημένων και πιστοποιημένων από το ΟΕΕ λογιστών – φοροτεχνικών, έγινε γνωστό ότι – σε πρώτη φάση – τα όρια μειώνονται από τα 50.000 στα 30.000 ευρώ, με άμεση υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και ισχύ από 1/1/2023.

Άμεσα αναμένεται να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών από τους λογιστές – φοροτεχνικούς, ως εξής:
- Σε περίπτωση ασθένειας ή εγκυμοσύνης, οι δηλωτικές υποχρεώσεις μετατίθενται για το τέλος του επόμενου μήνα.
- Σε περίπτωση θανάτου, οι δηλωτικές υποχρεώσεις μετατίθενται για το τέλος του μεθεπόμενου μήνα.
- Η εξέταση της δυνατότητας αυτής έρχεται σε συνέχεια σχετικής νομοθετικής ρύθμισης μετά από πρόταση του ΟΕΕ, για την ασθένεια λόγω Covid-19.

Συμφωνήθηκε από κοινού ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός των προθεσμιών που ισχύουν βάσει νόμου. Για τον σκοπό αυτό, ο Υφυπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ δεσμεύθηκαν να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και οι δύο πλευρές να συναντηθούν ξανά στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ώστε να αποτιμήσουν την κατάσταση. Ο στόχος που τίθεται είναι τον μήνα Αύγουστο να μην υπάρχει υποχρέωση εμπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

• Τέλος, οι κ.κ. Βεσυρόπουλος και Πιτσιλής άκουσαν θετικά το αίτημα για τον εξορθολογισμό των διατάξεων των προστίμων, και της άμεσης εφαρμογής, που ισχύει στα φυσικά πρόσωπα, με όριο τα 100 ευρώ διαφοράς φόρου, και στα νομικά πρόσωπα, με τελικό στόχο τον ριζικό εξορθολογισμό του εξοντωτικού ποινολογίου.

επιστροφή στην κορυφή