ΡΟΗ 24/7:

Ελληνική Παλαιογραφία και η Συλλογή χειρογράφων του ΑΠΘ

poster auth 26jan23palaiograf page 0001

Ημερίδα αύριο (26/1) από τις 9.00 π.μ.

«Ελληνική Παλαιογραφία και η Συλλογή χειρογράφων του ΑΠΘ» είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 και ώρες 9.00 με 14.15, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ βρίσκεται από παλαιογραφική άποψη σε στρατηγικό σημείο, καθώς αποτελεί το κέντρο ενός κύκλου στην περιφέρεια, του οποίου εκτείνεται η μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων παγκοσμίως. Εκκινώντας από ανατολικά και κατευθυνόμενος κανείς αντίστροφα προς τη φορά του ρολογιού, συναντά τις συλλογές χειρογράφων του Αγίου Όρους, των Μονών Εικοσιφοίνισσας Δράμας και Τιμίου Προδρόμου Σερρών, τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρούπολης στη Νάουσα, της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης της Κοζάνης και της Μανουσείου Βιβλιοθήκης στη Σιάτιστα, τη συλλογή της Μονής Ζάβορδας, τις συλλογές χειρογράφων των Μετεώρων και, ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτόν, τις συλλογές των χειρογράφων της Θεσσαλίας, του Ολύμπου, του Πηλίου και των Σποράδων.

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ δημιούργησε ένα νέο εξειδικευμένο Γραφείο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας θα γίνει συγχρόνως και το πρώτο Ίδρυμά της, το οποίο θα έχει στη Βιβλιοθήκη του ένα τέτοιο Γραφείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ερευνητών του χώρου.

Η Ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω zoom, από τον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/96357896985 (κωδικός εισόδου: 963 5789 6985).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

επιστροφή στην κορυφή