ΡΟΗ 24/7:

ΠΟΦΕΕ: Να μην υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση τα προστατευμένων τέκνα που σπουδάζουν

forologiki dilosi 1100

Επιστολή τον Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Την εξαίρεση από την υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης των προστατευμένων τέκνων άνω των 18 ετών και μέχρι τα 25 τους χρόνια, τα οποία σπουδάζουν, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης, με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., Γεώργιο Πιτσιλή.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΦΕΕ:

"Μπαίνοντας χρονικά στη διαδικασία υποβολής των φετινών Φορολογικών Δηλώσεων για το έτος 2022 και ολοκληρώνονται χρονικά και οι υποβολές αρχείων για την έναρξη της εφαρμογής υποβολής τους, θέλουμε στο χρονικό σημείο αυτό, να σας επισημάνουμε ένα πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια οικογένειες και νοικοκυριά.

Πρόκειται για την υποχρέωση που προκύπτει για υποβολή χωριστής Φορολογικής Δήλωσης στα ενήλικα τέκνα που θεωρούνται προστατευμένα τέκνα (της παρ.1 του άρθρου 11 του ν.4172/2013) που είναι πλέον του 18ου έτους και έως το 25ο έτος τους και φοιτούν ή σπουδάζουν σε Πανεπιστημιακές σχολές, Δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολές ΔΥΠΑ και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και αποκτούν πραγματικό εισόδημα από τόκους καταθέσεων που προκύπτουν από τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι δικαιούχοι και έχουν αποκτήσει για τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 1 του ν.4172/2013 υποχρεούνται όπως προαναφέρουμε σε υποβολή χωριστής Φορολογικής Δήλωσης. Η υποβολή της δήλωσης δημιουργεί τεκμαρτό εισόδημα με ελάχιστο ποσό τις 3,000€, το οποίο προστίθεται στο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα του νοικοκυριού στο οποίο είναι προστατευόμενο τέκνο. Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το νοικοκυριό να χάνει το δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε κοινωνικού επιδόματος χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, να χάνονται προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και ευεργετικές διατάξεις, όπως να χάνει την μερική ή την ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Με αυτή την επιστολή και μετά από πολλά αιτήματα που έχει δεχτεί η Ομοσπονδία μας από οικογένειες Φοιτητών – Σπουδαστών, και πριν την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2022 ζητούμε να τροποποιηθεί το άρθρο 67 παρ. 1 του ν.4172/2013 και να εξαιρεθούν από την υποχρέωση χωριστής υποβολής φορολογικής δήλωσης τα προστατευμένα τέκνα που είναι πλέον του 18ου έτους και έως το 25ο έτος τους και φοιτούν ή σπουδάζουν σε Πανεπιστημιακές σχολές, Δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολές ΔΥΠΑ ή σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό οργανισμό που δίνει το δικαίωμα για να χαρακτηριστεί το τέκνο προστατευόμενο και αποκτούν χαμηλά ποσά από τόκους καταθέσεων που προκύπτουν από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν αποκτήσει για τις σπουδές τους".

επιστροφή στην κορυφή