ΡΟΗ 24/7:

Εγκαινιάστηκε η 12η «Zootechnia»

zootecnia123georgantas

Λύση για τα βοσκοτόπια ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε τη 12η Zootechnia ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, από το βήμα των εγκαινίων.

Εγκαινιάζοντας τη διοργάνωση ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που το κόστος παραγωγής είναι το βάσανο όλων των Ελλήνων παραγωγών, η μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση τόσο από χώρες όσο και από εκθέτες καταδεικνύει το ενδιαφέρον για μια παραγωγική δραστηριότητα, που έχει προοπτικές και δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία σε όποιους ασχοληθούν συστηματικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Όπως είπε πρόκειται για «Μια εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας την οποία βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη».

«Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην διαχείριση των βοσκοτόπων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη 5 περιφερειακά συμβούλια στη χώρα (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το υπουργείο για να ακολουθήσουν στην συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα βοηθηθούν και όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και όπου χρειαστεί το υπουργείο θα συνδράμει τις περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό.

«Ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία θα δώσει την δυνατότητα για την πραγματική ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από διαβούλευση με νέα οικολογικά σχήματα τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η εκκρεμότητα αυτή κλείνει».

georgantas zootechnia23

Ο κ. Γεωργαντάς στην ομιλία του τόνισε ακόμα ότι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην οποία το κόστος παραγωγής είναι το μεγάλο βάσανο όλων των Ελλήνων παραγωγών η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την έκθεση και από χώρες και από εκθέτες δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει για μια παραγωγική δραστηριότητα η οποία έχει προοπτικές και δυναμική και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε όποιους ασχοληθούν συστηματικά και παράξουν τα πολύ καλά προϊόντα που υπάρχει η δυνατότητα στην ελληνική ύπαιθρο να παράγονται και είναι ταυτόσημα με την ποιότητα.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας έκανε αναφορά στα έργα υποδομών και κυρίως στην αγροτική οδοποιία και το έργο που έχει ήδη γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες αλλά και στο πρόγραμμα για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά όπου δόθηκε η δυνατότητα σε 75.000 αγρότες να εγκαταστήσουν δικά τους φωτοβολταϊκά.

Επίσης, όπως είπε, δόθηκε η δυνατότητα της ενίσχυσης για τις ακριβές ζωοτροφές. «Μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6%. Ενισχύσαμε 2 φορές την ελληνική κτηνοτροφία με το 2% επί του τζίρου και με τα 89 εκατομμύρια με τα οποία είμαστε ήδη έτοιμοι για την πληρωμή καθώς σήμερα πέρασε η διάταξη για το ακατάσχετο από την Βουλή», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην διάταξη με την οποία υπάρχει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για όποια φυσικά πρόσωπα αγρότες ή κτηνοτρόφους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή και για όσους παραδίδουν το παραγόμενο προϊόν μέσω της συμβολαιακής γεωργίας ή κτηνοτροφίας.

Ο υπουργός μίλησε και για ακόμα ένα μεγάλο ζητούμενο που είναι η προστασία του προϊόντος από τη νόθευση. Ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Άρτεμις 2 και είναι υποχρέωση της πολιτείας να διαφυλάξει το προϊόν σε όποιον επιχειρεί να το νοθεύσει.

Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι «διάγουμε μια σημαντική περίοδο για την κτηνοτροφία γιατί μπαίνουν οι βάσεις για την βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία. 305 εκατομμύρια μόνο για την βιολογική κτηνοτροφία τα επόμενα τρία χρόνια. Πολύ σημαντικό ποσό το οποίο δεν έχει δοθεί ποτέ».

Την προσπάθεια της ΔΕΘ-Helexpo εξήρε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως και σε αυτή την έκθεση βάζει τον πήχη ψηλά. Χαρακτήρισε δε τη Zootechnia πολύ σημαντική διοργάνωση και μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε τη στενή σχέση της Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρωτογενή τομέα.

Την ικανοποίησή του που το 2023 ξεκινά με μια τόσο επιτυχημένη και φιλόδοξη έκθεση εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πως και αυτή συμβάλλει ώστε η πόλη να έχει τη θέση που θέλουμε.

Στη στενή σχέση της ΔΕΘ-Helexpo με τον αγροτικό κλάδο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας πως η Zootechnia είναι η πρώτη του 2023 και η χρονιά ξεκινά αισιόδοξα. Υπογράμμισε μάλιστα τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης, σημειώνοντας πως ο εκθεσιακός φορέας είναι πολύ κοντά στο στοίχημα, που έχει βάλει, προκειμένου όλες οι εκθέσεις του να είναι διεθνείς.

TZHKAS ZOOTECHNIA23

Η 12η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia», που άνοιξε σήμερα τις πύλες της και θα ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχει προσελκύσει 837 εκθέτες (307 άμεσους από 13 χώρες και 530 έμμεσους από 38 χώρες). Παράλληλα, υποδέχεται 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και μία επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο. Η έκθεση καλύπτει συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων.

Αύριο στις 11:00 το Σαλόνι Αλόγου της «Zootechnia» μεταφέρεται για λίγη ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρελάσουν 30 άλογα με άμαξες και τους ιππείς τους δημιουργώντας ένα μοναδικό υπερθέαμα.

Οι ώρες λειτουργίας της Zootechnia είναι τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 10:00-19:00 και το Σάββατο από τις 10:00-20:00.

zootecnia223

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 09:46
επιστροφή στην κορυφή