ΡΟΗ 24/7:

Πρόταση για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Ελαιοκομίας

FB IMG 1666437999167

Με έδρα τη Λακωνία

Ευρύτερη συναίνεση και υποστήριξη φορέων, όπως είναι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και η ΓΣΕΒΕΕ, θα επιδιώξει το Επιμελητήριο Λακωνίας, προωθώντας το προσεχές διάστημα την πρόταση που κατέθεσε ο πολυβραβευμένος βιοκαλλιεργητής Γιώργος Σακελλαρόπουλος για την ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος Ελαιοκομίας, με έδρα την περιοχή.

Η πρόταση, που υποστηρίζεται από εννέα καθηγητές πανεπιστημίου (Yale, Harvard, ΔΙΠΑΕ, Δυτικής Αττικής, ΕΚΠΑ) και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατατέθηκε πριν από 10 ημέρες στην εκδήλωση απονομής των ετήσιων βραβείων του Επιμελητηρίου, «προκάλεσε αίσθηση αλλά και άμεση ανταπόκριση» καθώς η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λακωνίας, ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες να προωθηθεί και να συζητηθεί σε αρμόδιους φορείς του κλάδου.

Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, τα σχετικά έγγραφα πρόκειται να σταλούν τις επόμενες ημέρες στην Ελληνική Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), την ΚΕΕΕ καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Το Επιμελητήριο σχεδιάζει, επίσης, να καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους καθηγητές και τις προσωπικότητες που τη στηρίζουν, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση, που θα ενισχύει και θα τεκμηριώνει το αίτημα της Λακωνίας «και κατόπιν να απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς: στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο υπουργείο», πρόσθεσε ο κ. Παναρίτης.

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, με τα 617 διεθνή βραβεία και οι συνυπογράφοντες την πρότασή του, επισημαίνουν ως επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης μιας εκπαιδευτικής και ερευνητικής δομής ανωτάτου επιπέδου με έδρα τη Λακωνία, η οποία φημίζεται για την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών της, με αποστολή τη διάδοση και προώθηση της τεχνογνωσίας σε όλη την αλυσίδα ελαιοπαραγωγής από την καλλιέργεια έως την εμπορία και την εξαγωγή των προϊόντων της ελιάς.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, το προνομιακό πεδίο της Ελλάδας ως ελαιοπαραγωγική χώρα αλλά και «η γνώση μου για τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιστημονικές μεθόδους και διαδικασίες που ισχύουν πλέον σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή και το εμπόριο της ελιάς και του ελαιολάδου», όπως ο ίδιος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που κινητοποίησαν, τον πολυβραβευμένο βιοκαλλιεργητή να καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση του κ. Σακελλαρόπουλου. Δεν είναι μια πρόταση που ειπώθηκε σε μια εκδήλωση και ...τελείωσε. Την επεξεργαζόμαστε, τη στηρίζουμε και θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαντούν στο αίτημα γιατί πρέπει να ιδρυθεί αυτή η (πανεπιστημιακή) σχολή και γιατί πρέπει να γίνει στην Λακωνία. Εκτός από τις εκατοντάδες βραβεύσεις των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, που έφεραν την Ελλάδα πρώτη στην παγκόσμια ποιοτική κατάταξη ελαιολάδων, καταγράφουμε την υψηλή ποιότητα ελαιολάδου και το σύνολο των δέντρων του λακωνικού ελαιώνα, που αναδεικνύουν το πόσο μπορεί να στηριχθεί ο νομός ως έδρα της σχολής. Δεν θα μπορούσαμε να προτείνουμε να γίνει στη Λακωνία σχολή... Αεροναυπηγικής, αλλά σχολή Ελαιοκομίας γιατί ο προσανατολισμός της Λακωνίας είναι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας. Η Σχολή Ελαιοκομίας είναι “γάντι” για τη Λακωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναρίτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση θα προωθηθεί και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναμένοντας την υποστήριξή της. Παράλληλα, εκτίμησε ότι εντός Φεβρουαρίου όλες οι παραπάνω ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η Ελλάδα είναι 2η στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και 3η στην παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως. «Η ανάγκη για την ίδρυση ενός ανωτάτου επιστημονικού ιδρύματος ελαιοκομίας είναι επιβεβλημένη καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Ανάλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν ήδη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. «Η πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος -πρόσθεσε- θα προσφέρει όλα τα επιστημονικά εφόδια στην εργασία των νέων μας, καλύτερη αξιοποίηση του ευλογημένου καρπού της ελιάς και τεράστια οφέλη για την οικονομία της Λακωνίας και της Ελλάδας γενικότερα».

Την πρόταση υποστηρίζουν με επιστολές τους, οι διακεκριμένοι επιστήμονες από έξι ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια: Βασίλης Βασιλείου διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος Επιστημών Υγείας της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Yale(HΠA), Τάσσος Κυριακίδης ερευνητής Επιδημιολογίας- Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών της Σχολής Δημόσιας Υγείας -Yale(ΗΠΑ), Στέφανος Κάλης καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard(HΠΑ), Απόστολος Κυριτσάκης Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν(ΗΠΑ)- ομοτ. Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, Προκόπης Μαγιάτης αναπλ. καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων- Φαρμακευτικό τμήμα ΕΚΠΑ, Ανδρέας Καραμάνος ομοτ. καθηγητής π.Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, Γιάννης Τσάκνης καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Λιπών και Λαδιών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων- Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής καθώς και οι Δημήτριος Κυριτσάκης πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού- αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή και ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών δημοσιογράφος Γιάννης Κορομβόκης, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

επιστροφή στην κορυφή