ΡΟΗ 24/7:

Ακρίβεια και κόστος ζωής μεγεθύνουν την χαμηλή αισιοδοξία του πληθυσμού

portofoli penintarika

Το 70% των ερωτηθέντων έχουν ως πρωταρχικό μέλημα την ακρίβεια

Τα μέτρα και οι πολιτικές που θα οδηγήσουν από την απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ στην πραγματική καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίας για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference 2023, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών έως τις 18 Μαρτίου.

Η συζήτηση βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου ΕΝΑ, που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις τον Νοέμβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023, πριν το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με τα οποία παρατηρούνται πολύ αυξημένα ποσοστά αρνητικών διαθέσεων και χαμηλής αισιοδοξίας του πληθυσμού για τους όρους ζωής τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά την εργασία, το εισόδημα και τους μισθούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ερωτηθέντων έχουν ως πρωταρχικό μέλημα την ακρίβεια, ενώ ακολουθούν εργασιακές σχέσεις και μισθοί, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες διαβίωσής του είναι αυξητικές.

Παράλληλα οι εργασιακές συνθήκες αξιολογούνται σαν το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα, μετά την ακρίβεια, με πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης ιδιαίτερα στους νέους για τις αποδοχές τους.

Με αφορμή και την ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο της συζήτησης, τονίστηκε πως τα προβλήματα των εργασιών σχέσεων έχουν δομικά χαρακτηριστικά. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, αποτελεί απλά ένα σημείο αναφοράς, καθώς δεν υπάρχουν τα εργαλεία και οι δυνατότητες για τους εργαζομένους να αυξήσουν τις αποδοχές τους.

Παράλληλα το αρνητικό αυτό περιβάλλον των συνθηκών διαβίωσης, ενισχύει η αυξημένη δαπάνη των υπηρεσιών υγείας αλλά και το στεγαστικό ζήτημα, το οποίο εμφανίζεται οξύτερο ακόμα και σε σχέση με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Συντονιστής Συνεδρίας: Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

- Ειρήνη Ακριβή Νταή, Συντονίστρια, Ομάδας Κοινωνικής Ανάλυσης, Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ

- Πάνος Κορφιάτης, Αναλυτής Αναλογιστικών Λειτουργιών Zurich Ιρλανδία

- Βασίλης Δελής, Σύμβουλος Πολιτικών στον Αντιπρόέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

- Βασίλης Ζαχαρόπουλος, ειδικός σε θέματα υγείας.

 

επιστροφή στην κορυφή