ΡΟΗ 24/7:

Με ταχύτατους ρυθμούς οι αποζημιώσεις στους αγρότες

received 589040918315074

Έρχεται νέος Κανονισμός Ασφαλίσεων

Για την ταχύτατη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ απέναντι στους αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές αναφορικά με το έτος 2022 μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος από την Πάτρα στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference. «Το Δεκέμβριο του 2022, για πρώτη φορά, οι αγρότες – παραγωγοί αποζημιώθηκαν για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους μέσα στην ίδια χρονιά», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, αναφορικά με το νέο Κανονισμό Ασφαλίσεων σημείωσε πως μια αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ συνεπάγεται και αλλαγές στα ασφάλιστρα για πολλούς αγρότες και καλλιέργειες, ενώ κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. Τόνισε επίσης πως την τελευταία 3ετία ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις πάνω από 780 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι εισφορές των αγροτών ήταν οι μισές και αυτό δείχνει το μέγεθος της αβεβαιότητας που επικρατεί στον αγροτικό τομέα για το σχεδιασμό ενός βιώσιμου ασφαλιστικού φορέα.

Το μέλλον των τροφίμων και ο ρόλος του αγροτικού τομέα στην ανθεκτικότητά τους

Το μέλλον των τροφίμων και ο ρόλος του αγροτικού τομέα στην ανθεκτικότητα των τροφίμων συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του ίδιου συνεδρίου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος τόνισε πως ψηλά στην ατζέντα ήταν είναι και θα είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Αυτό όπως είπε, το τελευταίο διάστημα, επιτεύχθηκε μέσω της ενιαίας ενίσχυσης, του «πρασινίσματος» αλλά και με την εξασφάλιση προμηθειών μέσω τρίτων αγορών αλλά με ομολογουμένως υψηλότερο κόστος.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως ο αγροτικός τομέας πρέπει να ρίξει το βάρος του περισσότερο στην ποιότητα, στην παραγωγή προϊόντων πιο φιλικά προς το περιβάλλον, στην τεχνολογική εξέλιξη, στον αγροτουρισμό και στην μεταποίηση.

επιστροφή στην κορυφή