Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Μάλαμα: "Να στηριχθεί στην πράξη η Δικαιοσύνη στη Χαλκιδική"

MALAMA DIKASTIKOI YPALLHLOI 23IMG 5769

Συνάντηση της βουλευτού με δικαστικούς υπαλλήλους

Συνάντηση με τους δικαστικούς υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης των αναγκών της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που δημιουργούν προσχώματα στο έργο του Πρωτοδικείου, ενώ καταγράφηκαν και μια σειρά από κρίσιμες υπηρεσιακές ανάγκες και θέματα που ταλανίζουν τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Όπως υπογραμμίστηκε, το πιο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η υποστελέχωση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής. Τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στο 50% του οργανογράμματος, ενώ ο κίνδυνος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος κατά τα επόμενα έτη, με τις προγραμματισμένες συνταξιοδοτήσεις υπηρετούντων υπαλλήλων. Οι δικαστικοί υπάλληλοι τόνισαν ότι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον υποστελέχωσης, υφίστανται συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται καθυστερήσεις, λόγω των διαρκών αναγκών της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αλλά και της κωλυσιεργίας του αρμοδίου Υπουργείου να εμβαθύνει τις πολιτικές ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης.

moustakas1

Οι δικαστικοί υπάλληλοι υπογράμμισαν, επίσης, ότι μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει απλήρωτο ή υποαμοιβόμενο, με δεδομένο ότι οι υπερωρίες τους δεν πληρώνονται, ενώ οι αμοιβές τους είναι εξαιρετικά χαμηλές για το έργο που επιτελούν. Την ίδια στιγμή θέτουν με επίταση την ανάγκη βελτίωσης κι εμβάθυνσης των συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης της γραφειοκρατίας, το θέμα της επιμόρφωσης, αλλά και της ασφάλειας στην εργασία τους, με δεδομένο ότι βρίσκονται αντιμέτωποι διαρκώς με ένα δύσκολο, από την φύση του, εργασιακό περιβάλλον.

Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, σημείωσε ότι θα πρέπει να καλυφθούν τα πολύ μεγάλα οργανικά κενά, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι στην παρούσα προκήρυξη θέσεων δικαστικών υπαλλήλων δεν προβλέφθηκε ούτε μία για την Χαλκιδική. Επανέλαβε, επίσης, την διατυπωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ, για την κάλυψη των κενών των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα νομοθετικές επεξεργασίες για την στήριξη των μισθών στο δημόσιο τομέα. Δεσμεύτηκε, τέλος, να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της, ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αναγκών.

paliouras11

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020