Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά αξιοποίησης τα Λουτρά Θέρμης (ΦΩΤΟ)

LOYTRA THERMIS 28323A

Επιθεώρηση εργασιών από τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης και Θέρμης

Σε τροχιά εκκίνησης τίθεται το πρότζεκτ της αξιοποίησης των Ιαματικών Λουτρών Θέρμης, που, παρά την αναπτυξιακή δυναμική τους, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια βρίσκονται εκτός λειτουργίας και παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Τα Λουτρά Θέρμης, που αναπτύσσονται σε μια πευκόφυτη έκταση 500 στρεμμάτων, επισκέφθηκαν σήμερα (28/03) το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, για να επιθεωρήσουν τις εργασίες που ξεκίνησαν στον χώρο στο πλαίσιο της προσπάθειας για αξιοποίησή του.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για τον καθαρισμό τριών γεωτρήσεων που υπάρχουν στον χώρο, ώστε να αναγνωριστεί ο ιαματικός πόρος και να προχωρήσουν στη συνέχεια τα σχέδια αξιοποίησης των Λουτρών, που ιδιοκτησιακά ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά γεωγραφικά βρίσκονται στη Θέρμη.

Κ. Ζέρβας: Το «διαμάντι» της Θεσσαλονίκης ξαναβρίσκει την ταυτότητά του

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει σηματοδοτούν την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας, ώστε ο χώρος να βρει και πάλι την ταυτότητα που είχε επί αιώνες.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε την περιοχή των Λουτρών Θέρμης «διαμάντι» της Θεσσαλονίκης και σημείωσε πως για την αξιοποίησή της ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θέρμης.

«Η Διοίκησή μας από την πρώτη στιγμή αποφάσισε την αξιοποίηση αυτών των πηγών. Ήλθαμε σε επαφή με τον Δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο και προχωρήσαμε σε ένα μνημόνιο, που εγκρίθηκε από τα δύο Δημοτικά Συμβούλια. Από κοινού έχουμε προγραμματίσει τα βήματα που θα κάνουμε, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή. Πρώτα από όλα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα υδροφόρα στρώματα έχουν ακριβώς τις θεραπευτικές ιδιότητες, τη θερμοκρασία, τον όγκο, για να αξιοποιηθούν. Σύντομα θα έχουμε και τις πιστοποιήσεις, για να πάμε στο επόμενο στάδιο και να δρομολογήσουμε την αξιοποίηση των Λουτρών. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ατελείωτες δυνατότητες και αυτές ακριβώς αξιοποιούμε», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

LOYTRA THERMIS 28323C

Θ. Παπαδόπουλος: «Στόχος να πάψει η εικόνα της εγκατάλειψης»

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εξέφρασε ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της προσπάθειας είναι «να πάψει να υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης» και να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος όλης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το νερό διατηρεί τις θεραπευτικές ιδιότητές του, ενώ η αξιοποίηση έχει να κάνει με το σύνολο του χώρου. «Θα είμαστε δίπλα στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και θα βοηθήσουμε, καθώς όλες οι αδειοδοτήσεις, εφόσον προχωρήσει η αξιοποίηση του χώρου, θα δοθούν από τον Δήμο Θέρμης», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μετρήσεις και δείγματα

Ο τεχνικός σύμβουλος του έργου Θανάσης Ναγκούλης εξήγησε ότι στόχος των εργασιών που εξελίσσονται είναι να ελεγχθούν οι τρεις γεωτρήσεις, για τις οποίες είπε ότι βρέθηκαν σταματημένες και λεηλατημένες.

«Πρόκειται να ελέγξουμε το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα αλλά και τις θερμοκρασίες. Και οι τρεις γεωτρήσεις έχουν ζεστό νερό. Η μία, που ήδη δουλεύει, είναι στους 37 βαθμούς και αναμένεται μετά από τρεις ημέρες λειτουργίας να φτάσει τους 38. Οι άλλες είναι λίγο μικρότερες, γύρω στους 37 βαθμούς, και οι παροχές είναι αρκετά σημαντικές. Παράλληλα θα κάνουμε και βυθομέτρηση με κάμερα», εξήγησε ο κ. Ναγκούλης, εκτιμώντας ότι μέσα σε περίπου έναν μήνα θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων.

Στα Λουτρά Θέρμης βρέθηκαν επίσης σήμερα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος και δέχθηκε τις ευχαριστίες των δύο δημάρχων για την υποστήριξή του στο εγχείρημα. Ο κ. Καράογλου, από την πλευρά του, συνεχάρη τους δύο δημάρχους και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι θα προκύψουν εξαιρετικά αποτελέσματα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

LOYTRA THERMIS 28323B

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020