Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος στο επίκεντρο Ημερίδας στο ΑΠΘ

poster auth xronia nefriki nosos 0423

Την Τρίτη 25 Απριλίου στο ΚΕΔΕΑ

«Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο» είναι το θέμα της 4ης Επιστημονικής Ημερίδας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 και ώρες 10:00-14:30, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Η Επιστημονική Ημερίδα διοργανώνεται από τη B' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, την Α' Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, της Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, της European Assοciation of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease και του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση για τις σύγχρονες απόψεις αναφορικά με την αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζει το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Β' Νεφρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Επίσης, θα παρουσιαστεί το καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τίτλο GoodRENal, το οποίο στοχεύει στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε άτομα με Χρόνια Νεφρική Νόσο με τη χρήση πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας.

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Πιθανόν η πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2040

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση που επηρεάζει άνω του 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως, αριθμός που ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια περίπου ασθενείς. Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός φτάνει τα 100 εκατομμύρια άτομα και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Χρόνια Νεφρική Νόσος θα αποτελέσει την πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2040.

Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου 1.000.000 άνθρωποι πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο στην Ελλάδα, από τους οποίους 14.000 βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου. Στη Θεσσαλονίκη 1.400 περίπου ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 150 σε περιτοναϊκή κάθαρση και 300 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, γυμναστές και ασθενείς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

poster programme auth xronia nefriki nosos 0423

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020