ΡΟΗ 24/7:

Ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς

prince 1024x683

Μεγαλειώδης τελετή στη Βρετανία

Ολοκληρώθηκε η ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ παρουσία περίπου 2.200 προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών το παρών έδωσαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ καθώς και πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού: «Θέλω να συγχαρώ τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα για την ενθρόνισή τους, εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και προσωπικά, και να τους ευχηθώ μακρά και επιτυχημένη πορεία. Είμαι βέβαιη ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Γνωρίζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων».

Την ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ράτσας Windsor Grey ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου κατασκευάστηκε στην Αυστραλία για τη βασίλισσα Ελισάβετ, για την 60ή επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο, και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2014 για τα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι θερμαινόμενη, έχει κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα αλλά και υδραυλικές αναρτήσεις. Εσωτερικά είναι επενδυμένη με κίτρινο μετάξι. Ζυγίζει τρεις τόνους και έχει μήκος 5,5 μέτρα. Παρά το βάρος της, προσφέρει την άνεση ενός αυτοκινήτου.

karolos 3 600x400

Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Η τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις διήρκησε δύο ώρες. Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.

Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή Άμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.

To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα. Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών τους. Απουσίαζε ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος αν και παρακολούθησε τη στέψη στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, δεν προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο μπαλκόνι καθώς πλέον δεν αποτελεί εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

επιστροφή στην κορυφή