Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε λειτουργία η νέα έκδοση της εφαρμογής Appodixi

APPODIXI AADE NEW EDITION 23

Οδηγίες προς τους φορολογούμενους από την ΑΑΔΕ

Με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των στοιχείων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τέθηκε σε λειτουργία η νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi μέσω του GooglePlay και AppleStore.

Mέσω της εφαρμογής η ΑΑΔΕ ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και έτσι έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης. Για να αναφέρουν την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

τραβάει φωτογραφία της απόδειξης

εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)

προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει

επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτή δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, ο πολίτης λαμβάνει τα εξής μηνύματα:

Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ. Στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων περιλαμβάνονται, επίσης, η ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Η ΑΑΔΕ ελέγχει αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει υπάρξει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, με αποτέλεσμα άλλο ποσό να εμφανίζεται στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες / δυνατότητες:

Βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη.

Έλεγχος και εμπλουτισμός των στοιχείων των αναφορών για βελτίωση της αξιοπιστίας τους και καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Προσθήκη νέων κατηγοριών στην υποβαλλόμενη αναφορά και δυνατότητα υποβολής αναφοράς με δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός λόγων αναφοράς (multiplecheckbox).

Ενεργοποίηση ελέγχων για την αποτροπή πολλαπλών αναφορών για την ίδια υπόθεση και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές από τους χρήστες.

Αναβαθμίσεις τεχνικής φύσεως και ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει μπόνους σε όσους εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, η σχετική διάταξη με τις λεπτομέρειες παραμένει σε εκκρεμότητα. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει «πειράξει» τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχονταν γύρω στα 200-300 ευρώ και το ανώτατο θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα τηρηθούν.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020