300 εκατ. ευρώ από το νέο "Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ"
- Γράφτηκε από την Halkidiki Focus
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Εκτύπωση
Προσεχώς η προκήρυξη του προγράμματος
Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη του εμβληματικού προγράμματος του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο σε ό,τι αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και εγκρίσεων τους και με στόχο να λαμβάνουν πιο γρήγορα τα εγκεκριμένα κονδύλια στους δικαιούχους, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της Beyond που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Λέγοντας ότι στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και ερευνητικά κέντρα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.155, ο κ. Κυριαζής σημείωσε «είδαμε τι αδυναμίες του και τα θετικά του, κάναμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και με το που λυθεί το ζήτημα με τα πληροφορικό σύστημα, πολύ γρήγορα θα βγει στον αέρα».
Όπως διευκρίνισε, το συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ θα κατανέμεται σε τέσσερις πυλώνες, με τον πρώτο ύψους 60 εκατ. ευρώ να αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έρευνα- κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λαμβάνει ως και 800.000 ευρώ-, τον δεύτερο ύψους 180 εκατ. ευρώ για συνέργιες πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων-κάθε πρόταση θα λαμβάνει δύο εκατ. ευρώ, από ένα εκατ. ευρώ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους-, τον τρίτο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών και τον τέταρτο στα 21 εκατ. ευρώ, για τις εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ευρωπαϊκό Horizon και δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησής τους.
Αναφερόμενος στις ελληνικές startups, ο κ. Κυριαζής αναφέροντας ότι στη χώρα μας η ύπαρξή τους ήταν άγνωστη από πλευράς καταγραφής, τόνισε ότι «το 2020 ξεκινήσαμε με το νομικό πλαίσιο, φτιάξαμε μια πλατφόρμα και δημιουργήσαμε τον τρόπο αξιολόγησης των εταιρειών έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται startups».
Σήμερα, στο μητρώο του Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 749 πιστοποιημένες startups εταιρείες, στο μητρώο και όπως υπενθύμισε, οι 670 στηρίχτηκαν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι τα πεδία δράσης τους είναι από βιοτεχνολογία, αγροδιατροφή, Logistics, πληροφορική και τεχνολογίες, μέχρι και τουρισμός, υπενθύμισε τα πολλαπλά οφέλη από την ένταξή τους στο Elevate Greece και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να στηριχθεί ακόμη πιο οργανωμένα και δυναμικά η εξωστρέφειά τους. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε, ότι «σεβαστό» ποσό από τα 480 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «θα επενδυθεί ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των start up εταιρειών».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και λέγοντας ότι «είναι περιζήτητο στο εξωτερικό», τόνισε «εμείς θέλουμε να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας». Τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα δαπανά το 1,51 % του ΑΕΠ στην έρευνα, ενώ η προοπτική είναι τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει στο 1,80%, ενώ επισήμανε ότι στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας «θέλουμε να ενισχύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Επιπλέον σημείωσε ότι διαχρονικός στόχος παραμένει, παρά τα άλματα που έχουν γίνει, «τα ερευνητικά αποτελέσματα να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία και να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικές δράσεις».
Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus
- Ανοιχτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης για το 2024
- Ανάπλαση ΔΕΘ: Δημιουργείται πάρκο 113.616 τ.μ. με πάνω από 3.000 δέντρα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης
- Ενημέρωση για την αντιμετώπιση υποθέσεων απάτης στα ΚΑΠΗ Σημάντρων, Τριγλιας και Μουδανιών
- Κατερίνη: Στα πράσα διαρρήκτης που έκλεβε ό,τι έβρισκε μπροστά του (φωτο)
- Τα φρούτα και τα λαχανικά της Κ. Μακεδονίας προβάλλονται στην έκθεση “FRUIT LOGISTICA 2025" στο Βερολίνο