xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ενημέρωση από την ΑΝΕΤΧΑ στην Ιερισσό για Παράκτια και Βιώσιμη Αλιεία

347410573 751845583608027 3619882664446502703 n

Συμμετείχαν ως εισηγητές διακεκριμένοι επιστήμονες καθώς και εκπρόσωποι από ενώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της ιχθυολογίας και της αλιείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής - ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. ΑΕ υπό τον συντονισμό της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Ιερισσού η 2η Θεματική – Ενημερωτική Εκδήλωση με τίτλο «Παράκτια και Βιώσιμη Αλιεία».
Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», με τη συμμετοχή 22 συνολικά συμβαλλόμενων παράκτιων και νησιωτικών ΟΤΔ Αλιείας της χώρας.
Κύριος στόχος του εν λόγω Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας είναι η ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και σχετίζονται με την αλιεία και τις παράκτιες περιοχές και η δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους μέσα από τη συνεργασία των εταίρων του σχεδίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εισηγητές διακεκριμένοι επιστήμονες καθώς και εκπρόσωποι από ενώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της ιχθυολογίας και της αλιείας συμβάλλοντας, έτσι, μέσω της παρουσίασης καλών πρακτικών, επιστημονικών δεδομένων και στοιχείων, στη διάδοση της σοβαρότητας των περιβαλλοντικών ζητημάτων και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των παράκτιων περιοχών. Η εκδήλωση ήταν υβριδική και την παρακολούθησαν τόσο μέσω zoom όσο και δια ζώσης ποικίλοι φορείς, αναπτυξιακές εταιρείες από όλη την Ελλάδα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ινστιτούτα θαλασσίων ερευνών, ενώσεις πλοιοκτητών αλιείας, εκπρόσωποι της διοίκησης καθώς και αλιείς.

 mpanavas

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής - ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ ΑΕ, Γιώργος Πασαλής.
Μετά την παρουσίαση του σχεδίου συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, παράκτιες απειλές και αλιεία» από την κ. Πελαγία Γιαννακάκη, Στέλεχος Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, ο κ, Ιωάννης Γιάντσης, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έκανε λόγο για την «Κλιματική αλλαγή και τους υδρόβιους οργανισμούς εμπορικής και οικολογικής σημασίας και τις Αρνητικές συνέπειες του φαινομένου, διατυπώνοντας προβλέψεις και προτεινόμενες λύσεις». Εν συνεχεία, ο κ. Ιωάννης Μπουντούκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ) αναφέρθηκε μέσω zoom στους «Παράγοντες που υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα και τα ιχθυοαποθέματα», ενώ ο κος Κωνσταντίνος Κουκάρας Βιολόγος – Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (MSc – PhD) του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αναφέρθηκε στην «Παρακολούθηση της παράκτιας ζώνης με έμφαση στην πρόβλεψη εμφάνισης φυσικών φαινομένων που επηρεάζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες: Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών».
Ακολούθως, ο κ. Βασίλειος Μιχαηλίδης, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, εισηγήθηκε για τις «Προοπτικές Καλλιέργειας Νέων Ειδών Θαλάσσιων Δίθυρων Μαλακίων», και στη συνέχεια η Δρ Νικολέτα Κράββα, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Αν. Προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, Μέλος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Εκπρόσωπος των Ιχθυολόγων Ελλάδα έκανε λόγο για την «Αλιεία σήμερα στην Ελλάδα-Απειλές-Προοπτικές». Αμέσως μετά, ο Δρ Αλέξης Κονίδης, Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) μέσω zoom εισηγήθηκε αναφορικά με τις «Σύγχρονες θεωρήσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα». Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Βερβίτης, Πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» έκλεισε την ημερίδα κάνοντας λόγο για τα «Προβλήματα στην παράκτια αλιεία του Θερμαϊκού κόλπου» μεταφέροντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων, κατά την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενες ενέργειες του σχεδίου που δρομολογούνται για άμεση υλοποίηση από την ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ.
Η εκδήλωση συγχρηματοδοτήθηκε από τα Τ.Π. CLLD LEADER της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020.

 paliouras11

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2