xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Την Τρίτη του Πάσχα οι αλογοδρομίες στη Συκιά

alogodromies 001

- Προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου – Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις


Το παραδοσιακό έθιμο των ιπποδρομιών προς τιμή του Αγίου Γεωργίου θα αναβιώσει και φέτος στη Συκιά τη Λαμπροτρίτη, ανήμερα της γιορτής. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και τελούνταν προς τιμή ενός στρατιωτικού Αγίου, του Αγίου Γεωργίου, έθιμο που η επιτέλεσή του κορυφώθηκε την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη Συκιά αναβιώνει εδώ και χρόνια, χάρη στις προσπάθειες των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Συκιάς αμέσως μετά τη Λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάς "Τα Συκιωτάκια" και τον Ιππικό Σύλλογο "Φίλοι Αλόγου"Λαγκαδά, τελώντας υπό την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας.

Το Πρόγραμμα

Δευτέρα 13 Απριλίου
12.00 μ. Άφιξη ιππέων και αλόγων.
13.00 Εκκίνηση Πορείας 10 χλμ.
18.00 Συγκέντρωση ιππέων στην πλατεία για την παραλαβή και την περιφορά της εικόνας του Αγίου. Έναρξη εκδηλώσεων, αναδρομή του εθίμου του Αγ. Γεωργίου στη Συκιά.
18.30 Θεατρική παράσταση του βίου του Αγ. Γεωργίου από την θεατρική παιδική ομάδα τοθ Πολιτιστικού Συλλόγου "Τα Συκιωτάκια".
19.30 Το χορευτικό τμήμα παρουσιάσεων θα χορέψει με συνοδεία τοπικής λαϊκής ορχήστρας και θα ακολουθήσει το καθιερωμένο γλέντι με φαγητό και ποτό.

Τρίτη 14 Απριλίου
08.00 Συνάντηση Ιππέων.
08.30 Αναχώρηση Ιππέων για το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου.
09.00 Εκκλησιασμός.
09:30 Αναχώρηση Ιππέων και αλόγων για την παραλία της Συκιάς.
10.30 Έναρξη αλογοδρομιών.
13.00 Απονομή αναμνηστικών και λήξη της εκδήλωσης.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2