ΡΟΗ 24/7:

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου τα 58α Δημήτρια

SYN TYPOY 58 DHMHTRIA 2023

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Όλες τις τέχνες σε ένα φεστιβάλ ενώνει ο θεσμός των Δημητρίων, που στη φετινή 58η διοργάνωσή του φιλοξενεί καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ Μουσικής συνθέτης και πιανίστας Νικόλα Πιοβάνι, ο διάσημος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ, η ισπανική ομάδα χορού Mal Pelo κ.ά. Το πρόγραμμα των Δημητρίων, που θα εξελιχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, παρουσίασαν σήμερα (21/09) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων του Φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στον νέο χαρακτήρα που προσέδωσε στο Φεστιβάλ των Δημητρίων η παρούσα Δημοτική Αρχή. Επιχειρώντας, εξάλλου, έναν απολογισμό των περασμένων διοργανώσεων, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι το 2021 και το 2022 στα Δημήτρια συμμετείχαν 711 καλλιτέχνες και συντελεστές και πάνω από 40.000 θεατές, υπενθυμίζοντας ότι το 2020 τα Δημήτρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας με θεάσεις που ξεπέρασαν τις 300.000.

Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα των Δημητρίων:

• Ο Τόμας Οστερμάιερ σκηνοθετεί για το θέατρο ένα θρυλικό έργο του Φασμπίντερ, «το Γάμο της Μαρίας Μπράουν». Πρόκειται για μια παραγωγή του θεάτρου Σαουμπίνε του Βερολίνου.

• Ο Χρήστος Παπαδόπουλος με μια εξαιρετική χορογραφία αφηγείται έξι ιστορίες βασισμένες στο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα Κύματα».

• Τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη.

• Τα «Γυμνά» του διάσημου φωτογράφου του μοντερνισμού Man Ray θα μπορεί κανείς να τα δει στο Μomus-Μουσείο Φωτογραφίας.

• Οι χορευτές της ομάδας Mal Pelo έρχονται από την Ισπανία.

• Οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη έρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών.

• Το Tisff Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με εμπνευστή τον Γιάννη Ζαχόπουλο, βρίσκεται και φέτος στο πρόγραμμα

• Ξεχωρίζει η σύμπραξη της ΚΟΘ με τη Φιλαρμονική της Σόφιας, καθώς συναντώνται επί σκηνής δύο μεγάλες ορχήστρες.

• Ο πιανίστας και συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα πρόγραμμα με δικά του βραβευμένα έργα

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει αναρτηθεί στο e-dimitria.gr.

επιστροφή στην κορυφή