xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αντ. Μιχαλάκης: «Ο πολιτισμός της καθημερινότητας θα δείξει το ενδιαφέρον για όλη την Κασσάνδρα και για κάθε χωριό ξεχωριστά»

Mixalakis kontino

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Κασσάνδρας στο halkidikifocus

Τους λόγους που αποφάσισε να ηγηθεί του συνδυασμού "ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, Ευθύνη Συνεργασία Ανάπτυξη", διεκδικώντας το δημαρχιακό θώκο της Κασσάνδρας αναλύει ο υποψήφιος Δήμαρχος, Αντώνης Μηχαλάκης, σε συνέντευξή του στο halkidikifocus, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην απερχόμενη δημοτική Αρχή. Την ίδια ώρα εστιάζει στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος Κασσάνδρας, ενώ εξηγεί τους συμβολισμούς του λογότυπου του συνδυασμού του που αποτελούν και τους πυλώνες της ανάπτυξης που οραματίζεται.

Mixalakis egkainia

Έχετε ασχοληθεί με τα κοινά εδώ και χρόνια, έχοντας μάλιστα διατελέσει Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Προσωπικού και Καθαριότητας του Δήμου Κασσάνδρας. Στις επερχόμενες εκλογές ηγείστε του συνδυασμού "ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, Ευθύνη Συνεργασία Ανάπτυξη". Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε το Δήμο Κασσάδρας;
«Η σημασία που έχει η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου δεν μπορεί να εκφραστεί ικανοποιητικά στο πλαίσιο του σύγχρονου κράτους. Ακόμη κι αν αυτό είναι μια φιλελεύθερη και ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία.
Η ανάδειξη αιρετών Αρχών στους Δήμους προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν υπόλογες στους ίδιους τοπικές ηγεσίες, που διαχειρίζονται τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς και να τις εκπροσωπούν σε άλλους φορείς και κέντρα εξουσίας.
Η απόφαση να είμαι υποψήφιος για το Δήμο Κασσάνδρας δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αβίαστη. Όποιος σκέφτεται να εμπλακεί με τα κοινά πιστεύω ότι πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίζει τα “του οίκου” του. Η στήριξη της οικογένειάς μου -που παραμένει αταλάντευτη όλα αυτά τα χρόνια- είναι και ο βασικός παράγοντας για να συνεχίσω σε αυτή τη διεκδίκηση.
Οι απαντήσεις μου είναι ξεκάθαρες
Είμαι Υποψήφιος
• γιατί γνωρίζω την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία παρακολουθώ χρόνια τώρα και την υπηρέτησα για ένα χρονικό διάστημα
• γιατί έχω αποδείξει ότι μπορώ να διοικήσω με αποτελέσματα, μέσα από το χώρο της δουλειάς μου
• γιατί παρά την ενασχόληση μου στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχω σπόνσορες, αυλή ή εξαρτήσεις
• γιατί ως «Αστυνομικός» παίρνω αποφάσεις βασισμένος σε δεδομένα, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα
• γιατί προτιμώ να δημιουργώ συμπράξεις κ συνεργασίες αλλά δε θα διστάσω να προχωρήσω ακόμα και μόνος μου για το καλό της Κασσάνδρας μας
• γιατί πιστεύω ότι η Κασσάνδρα είναι μια πανέμορφη περιοχή αλλά μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη και πιο εξωστρεφή
• γιατί καθημερινά η στήριξη και η συμπαράσταση που παίρνω από τους πολίτες που συναντώ είναι εντυπωσιακές
• γιατί δίπλα μου συμπορεύτηκαν άνθρωποι με όρεξη και γνώσεις
Τελικά η απόφαση ήταν αυτονόητη: Είμαι υποψήφιος Δήμαρχος γιατί θέλω και μπορώ να προσφέρω στην Κασσάνδρα που ζω και μεγαλώνω την οικογένειά μου».

Πώς αξιολογείτε το έργο της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου;
«Είναι λυπηρό το γεγονός πως η απερχόμενη δημοτική Αρχή και η εκφραστής της, δεν κατανόησαν έστω και στο ελάχιστο το πολιτικό μήνυμα της κάλπης και τη σοβαρότητα της ανάληψης των καθηκόντων τους εδώ και τέσσερα χρόνια.
Στη Σκιώνη, έγινα δέκτης παραπόνων για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή αντιμετωπίζεται ως ο "φτωχός συγγενής", χωρίς να έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί έργα και υποδομές που θα συμβάλουν στην αναβάθμισή της.
Στην Αγία Παρασκευή, οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται το ίδιο αντιμετώπισα και στη Φώκαια, στο Πολύχρονο, στη Χανιώτη, στο Παλιούρι στις συναντήσεις που έκανα με τους πολίτες.
Δεσμεύομαι ότι, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν το μέλλον της Κασσάνδρας στο συνδυασμό μας, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός θα μπουν στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" μαζί με την απερχόμενη δημοτική Αρχή, και θα αρχίσει μια περίοδος νέων ευκαιριών και ουσιαστικής βελτίωσης της ξεχασμένης Κασσάνδρας.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Δε χρειάζεται εγώ να πω τίποτα μιλάνε οι πολίτες, οι συνδημότες μας και αυτοί θα μιλήσουν στην κάλπη.
Όσο και αν προσπαθούμε να τους εντυπωσιάσουμε με λόγια και υποσχέσεις, να τους καλοπιάσουμε με μια πρόσκαιρη ανάθεση εργασίας, με ρουσφέτια ή με απειλές οι πολίτες έχουν κρίση και δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η εγκατάλειψη της Κασσάνδρας.
Η φράση που αποδίδει με ακρίβεια την κατάσταση στον Δήμο Κασσάνδρας και την απερχόμενη δημοτική Αρχή είναι: “λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν”».

mixegk

mpanavas

Ποιες είναι πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε, εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;
«Τα προβλήματα είναι πολλά και στόχος μας είναι να τα λύσουμε και να τα διορθώσουμε όλα. Θέλουμε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς και να ζουν σε έναν καθαρό, πράσινο Δήμο όπου η φωνή τους θα εισακούεται, από μια δημοτική Αρχή που δεν θα τους πληγώνει με την αδιαφορία του, σε έναν Δήμο όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι και οι ανάγκες τους θα έχουν προτεραιότητα.
Ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκεται η ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών ανακύκλωσης που εκλείπουν αυτή τη στιγμή και η χρήση της τεχνολογίας, η οποία θα μειώσει σε όλα τα επίπεδα το αποτύπωμά μας, καθιστώντας την καθημερινότητά μας και τη συνολική λειτουργία μας “φιλική προς το περιβάλλον” και πολύ πιο δημοκρατική.
Αρκετές θετικές εξελίξεις μπορούν να επιτευχθούν σε έναν Δήμο και δεν σχετίζονται ούτε εξαρτώνται απαραίτητα από τους οικονομικούς πόρους. Πολλές μεταρρυθμίσεις σε διοικητικό επίπεδο, αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού ακόμη και η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της καθαριότητας είναι εφικτά χωρίς απαραίτητα να απαιτείται αύξηση δαπανών.
Η διοίκησή μας στοχεύει να βελτιώσει ένα ευρύ φάσμα πεδίων και για το σκοπό αυτό εργαζόμαστε με σχέδιο. Ήδη έχουμε καταρτίσει τη στοχοθεσία για το 2024 και βάσει αυτής θα προχωρήσουμε.
Μία γενική κατεύθυνση και φιλοσοφία μας είναι η εγγύτητα και η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Θέλουμε καθημερινά να δίνουμε λύσεις και να ανταποκρινόμαστε σε όλα τα αιτήματα που θα έρχονται. Θέλουμε να φτάσουμε σε κάθε γειτονιά, να παρέμβουμε, να διορθώσουμε, να αναπλάσουμε.
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας που θα δείξει στην πράξη το ενδιαφέρον για όλη την Κασσάνδρα και για κάθε χωριό ξεχωριστά».

LOGO KASSANDRA

Στο λογότυπο του συνδυασμού σας απεικονίζεται η Κασσάνδρα και 3 πυλώνες ανάπτυξης, δηλαδή ο Πολιτισμός, η Ιστορία και η Παράδοση, το Περιβάλλον, η Ανάπτυξη και η Παραγωγή, καθώς και ο Τουρισμός, οι Υποδομές και η Εξωστρέφεια. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε και να αναδείξετε αυτούς τους πυλώνες;
«Το λογότυπο μας, το Κ(άππα) της Κασσάνδρας, συνδέει τα στοιχεία που πραγματικά συνδέουν όλες και όλους εμάς. Η ιστορία, η παράδοση, ο Πολιτισμός μας.
Ο πέτρινος επιβλητικός Βυζαντινός Πύργος που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού της Νέας Φώκαιας, ο μοναδικός που σώζεται μέχρι τις επάλξεις του. Την εποχή των Παλαιολόγων χρησίμευε για τον έλεγχο της καλλιέργειας ελαιόδεντρων. Δίπλα στον Πύργο βρίσκεται ο μετοχιακός ναός των Αγίων Αποστόλων χτισμένος το 1868.
Στοιχεία που οφείλουμε να αναδείξουμε, να γνωρίζει κάθε κάτοικος την ιστορία τους και να είναι περήφανος για τον τόπο μας. Μόνο έτσι θα σεβαστούμε και θα προβάλλουμε σωστά το μοναδικό αυτό τόπο.
Το περιβάλλον, η ανάπτυξη και η παραγωγή που συμβολίζει το Ελαιόδεντρο, το δέντρο του καλού, ταυτισμένο με την αναγέννηση και το φως. Αυτό το φως πρέπει να ξαναφωτίσει την Κασσάνδρα μας. Το ελαιόδενδρο είναι σύμβολο της γαλήνης, της γονιμότητας, της ευφορίας, της αθανασίας και της προστασίας. Όλα όσα επιθυμεί να του προσφέρουμε κάθε πολίτης της Κασσάνδρας, κάθε επισκέπτης. Επίσης συμβολίζει το αθλητικό ιδεώδες, την ειρήνη, την σοφία, την τύχη και τη ΝΙΚΗ. Κανένα καρποφόρο δέντρο στον τόπο μας, δεν υμνήθηκε, δεν ζωγραφίστηκε, δεν τραγουδήθηκε όσο το ελαιόδεντρο. Η ελιά, σημαντικό σημείο αναφοράς, προσφέρει απλόχερα σε γενιές Κασσανδρινών, αποτελεί βασικό παραγωγικό αγαθό της περιοχής ισχυρός συμβολισμός και στο λογότυπο μας. Και θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν και όλα τα παράγωγα του πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ανάπτυξη και η παραγωγική διαδικασία σε όλους τους τομείς είναι κύριο μέλλημά μας. Χρειάζεται σύγχρονες προσεγγίσεις και τεχνολογίες, υπομονή και εμπιστοσύνη για να πετύχουμε το καλύτερο.
Τέλος η θάλασσα και ο ήλιος από τα σημαντικότερα στοιχεία προσέλευσης τουρισμού στην Κασσάνδρα. Οι επισκέπτες της Κασσάνδρας μαζί με την παραλία των ονείρων τους, ανακαλύπτουν αρχαιολογικούς χώρους με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου. Θαυμάζουν μοναδικές δαντελωτές ολόχρυσες παραλίες. Απολαμβάνουν από μουσικές συναυλίες μέχρι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με τη θαλασσινή αύρα να τους δροσίζει και να τους μαγεύει.
Στις καλοκαιρινές διακοπές στην Κασσάνδρα, θάλασσα και πολιτισμός ενώνονται και μας εμπνέουν, μας προκαλούν, δίνοντάς στις διακοπές μας ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Το λογότυπο μας απεικονίζει την επιθυμία να στηρίξουμε υπάρχουσες υποδομές αλλά και τη δύναμη να αναβαθμίσουμε και να προσελκύσουμε νέους επενδυτές που θα μαγευτούν και θα απογειώσουν την οικονομία του τόπου μας».

Ο Τουρισμός είναι βασικός πυλώνας για την οικονομία της Κασσάνδρας. Ωστόσο ο υπερτουρισμός μπορεί να υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πώς οραματίζεστε το μέλλον της περιοχής στο πεδίο του τουρισμού;
«Αναγνωρίζω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θέμα του τουρισμού και η Κασσάνδρα έχει οφέλη. Στο γενικότερο κλίμα ανόδου του τουρισμού στη χώρα μας η περιοχή μας διεκδίκησε και έλαβε μερίδιο. Όμως πιστεύω ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας καθώς σε πολλές έρευνες έχει αποτυπωθεί μια λανθάνουσα κατάσταση που επισημαίνει αδυναμίες και υστερήσεις.
Ζητήματα καθαριότητας, ασφάλειας, πρασίνου, φωτισμού και συγκοινωνιών φαίνεται να επηρεάζουν τον τουρισμό και να απασχολούν τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους. Επιπλέον, υπάρχει υστέρηση στις αφίξεις τουριστών με οικονομική δυνατότητα – τείνει να καθιερωθεί η περιοχή μας ως ένας τουριστικός προορισμός χαμηλών προσδοκιών και κατανάλωσης – δείτε τις τιμές στα ξενοδοχεία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Κασσάνδρα να μετατραπεί σε μη βιώσιμο και μη αποτελεσματικό προορισμό μαζικού τουρισμού. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη.
• Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό, άνοιγμα σε νέες αγορές
• Ολοκλήρωση υποδομών
• Ολοκληρωμένη στρατηγική marketing και branding, ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής.
Αν το πιστέψουν οι επισκέπτες, οι τουρίστες, οι επιχειρηματίες που δρουν και επενδύουν στην περιοχή μας, αν μετατρέψουμε την ιστορική αλήθεια σε αφήγηση, σε εικόνα και ήχο, σε γεύση και απόλαυση, σε αναμνήσεις αν φτάσουμε σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι πράξαμε το καθήκον μας».

paliouras11

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2