ΡΟΗ 24/7:

Ελλείψεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παπανικολάου

vlcsnap 2022 01 31 15h48m02s329

Διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση για επίλυση των προβλημάτων

Η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών για την πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων στο «Γ. Παπανικολάου» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχει εξασφαλιστεί ενώ για το Νοέμβριο δεν υφίσταται πρόβλημα καθώς έχει κατατεθεί πρόγραμμα κατανομής αιθουσών από την Επιτροπή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Νοσοκομείου . Παράλληλα σημειώνει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η έλευση δύο επιπλέον ιατρών αναισθησιολόγων, ενός συντονιστή διευθυντή και μίας διευθύντριας αναισθησιολογίας, γεγονός που θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος.

Νωρίτερα το Σωματείο Εργαζομένων του «Γ. Παπανικολάου» είχε δημοσιοποιήσει καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι του Αναισθησιολογικού Τμήματος γνωστοποίησαν πως λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία , ότι θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και ότι δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα.

Η Διοίκηση του Παπανικολάου από την πλευρά της αναφέρει ότι χτες το μεσημέρι ενημερώθηκε γραπτώς από τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου για την πρόθεσή τους να μην καλύψουν τα τακτικά χειρουργεία της 25/1/2023, ημέρα γενικής εφημερίας , παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αναισθησιολόγων, αν και περιορισμένος, παραμένει σταθερός τους τελευταίους μήνες και επαρκής τόσο για την ασφαλή εφημέρευση όσο και για την εξυπηρέτηση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού αιθουσών για τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου

"Τακτικά χειρουργεία τέλος!

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων καταγγέλλει την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος υγείας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ολόκληρων τμημάτων, που φτάνει στο σημείο να αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο ΓΝ Γ. Παπανικολάου.

Όπως γνωστοποιούν οι συνάδελφοι του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου ΓΝ Γ. Παπανικολάου, από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ταυτόχρονα, δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό τμήμα, λόγω ελλείψεων.

Αιτία αποτελεί η δραστική μείωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που έχουν απομείνει μόλις 7 για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς την Διοίκηση δεν έχει δοθεί καμία λύση, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τόσο των ασθενών όσο και την δική τους. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του. Ενδεικτικό, ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, με τις μισές από αυτές να μην έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Καλούμε άμεσα τις Διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών.

ΤΟ Δ.Σ.

ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ"

Αναλυτικά η απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου

"Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου αναφορικά με ενδεχόμενη αναβολή διεξαγωγής των τακτικών χειρουργείων στο Γ.Ν.Θ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» για το υπόλοιπο του μήνα Οκτωβρίου, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Το μεσημέρι της 24.10.2023 υπήρξε αιφνιδίως γραπτή ενημέρωση της Διοίκησης από τους ιατρούς Αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου για την πρόθεσή τους να μην καλύψουν τα τακτικά χειρουργεία της 25.10.2023, ημέρα Γενικής Εφημερίας του Νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αναισθησιολόγων, αν και περιορισμένος, παραμένει σταθερός τους τελευταίους μήνες και επαρκής τόσο για την ασφαλή εφημέρευση όσο και για την εξυπηρέτηση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού αιθουσών για τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι με άμεσες ενέργειες της Διοίκησης εξασφαλίστηκε η λειτουργία χειρουργικών αιθουσών για την πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων για το υπόλοιπο του μήνα Οκτωβρίου, ενώ για το μήνα Νοέμβριο δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή αντίστοιχο πρόβλημα καθώς έχει κατατεθεί πρόγραμμα κατανομής αιθουσών από την Επιτροπή Χειρουργείου έπειτα από εισήγηση του Αναισθησιολογικού Τμήματος.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η έλευση δύο επιπλέον ιατρών Αναισθησιολόγων, ενός Συντονιστή Διευθυντή και μίας Διευθύντριας Αναισθησιολογίας, γεγονός που θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του Τμήματος.

Από τη Διοίκηση"

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2