ΡΟΗ 24/7:

"Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι" της Δήμητρας Παπαδοπούλου για 2 παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

thetdos

Σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και με τον Παύλο Λουτσίδη επί σκηνής

Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στο Θέατρο Αθηνών και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφκσι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου έρχεται για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Metropolitan (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2) στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 20.00.

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει ένας «Νεοέλληνας» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση…
Ο ήρωας της παράστασης είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισής του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του, ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας είναι η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη... Όλα αυτά προ κρίσης.
Χειρότερο εφιάλτη δεν θα μπορούσε να ζήσει ο ήρωάς μας. Θύμα της οικονομικής κρίσης, ζει πλέον σε ένα υπόγειο στον Αγ. Παντελεήμονα, χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος status του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια του. «Το όνειρο ενός γελοίου». Διαβάζοντάς το, συνειδητοποιεί πόσο μάταιη και αδιέξοδη ήταν η ζωή του και πόσο «γελοίος» μπορεί να θεωρείται όποιος στηρίζει την ευτυχία του στα υλικά αγαθά και τις εφήμερες απολαύσεις. Ακόμα, την οδύνη που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη «γελοιότητα» που κάποτε όριζε ως «ευτυχία». Ένας τέτοιος άνθρωπος καλείται είτε να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, είτε να παραιτηθεί από αυτή. Ακόμα και να της δώσει οριστικό τέρμα...
Ένα ερώτημα τον βασανίζει όσο τον παρακολουθούμε επί σκηνής και συμπάσχουμε με το δράμα του. «Να ζει κανείς ή να μη ζει;». Την απάντηση τελικά τη βρίσκει μόνος του, με τη βοήθεια του πολύτιμου φίλου του Ντοστογιέφσκι. Τελικά οι μετανάστες δεν φαντάζουν τόσο αποκρουστικοί, οι πλατείες αποκτούν χρώμα και η ζωή νόημα, αφού η ανιδιοτελής αγάπη λειτουργεί ως αντίδοτο για όλες τις απώλειες.
Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ίσως μετά το τέλος της παράστασης, ο γείτονας σας φανεί λιγότερο ενοχλητικός, η φασαρία της γειτονιάς περισσότερο υποφερτή, τα προβλήματα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα, τα εμπόδια όχι και τόσο ανυπέρβλητα. Έστω και για λίγο...
*Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.

Έγραψαν για την παράσταση

«Μια παράσταση για τη διερεύνηση της αλήθειας στον σύγχρονο κόσμο που δείχνει να χάνει τις αξίες και τις προτεραιότητες. Ένα ρεσιτάλ υποκριτικής από τον Παύλο Λουτσίδη» (Μαρία Μαρή, In2Life)
«Μια συναρπαστική και γεμάτη έμπνευση και φαντασία, σκηνοθετική δουλειά του Κώστα Γάκη. Με τη σκηνοθεσία του ο μονόλογος πήρε διαστάσεις πολυπρόσωπης παράστασης. Τα συναισθήματα, οι εικόνες, τα νοήματα, από τη σκηνή αποτυπωνόταν κατευθείαν μέσα μας» (Λένα Σάββα, θέατρο.gr)

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Σκηνικά - Κοστούμια: Εμμανουέλα Αλφιέρη
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Κώστας Γάκης
Γραφιστικός σχεδιασμός: Αριστέα Γεωργιοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κρόμπας
Publicity & Social Media: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: NG. ART.PRODUCTIONS

 

επιστροφή στην κορυφή