ΡΟΗ 24/7:

Δεν θα ψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Αντώνης Σαμαράς

SAMARAS KATHIMERINI 1123893dadca5b1d1e16d7112034f5ab31d3 824A3886aaa 1

Ετοιμάζεται "αντάρτικο" στη ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν αυτό πάει στη Βουλή, ενώ επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα πάει στη Βουλή μέσα στην τετραετία.

«Όχι. Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια», απάντησε αρχικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε αναφέροντας πως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια «έλυσε κάθε πρόβλημα δικαιωμάτων». «Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε γάμο, θα αναγκαστούμε αργότερα - για λόγους εξίσωσης ανόμοιων πραγμάτων - να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη- και δικαίωμα- να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι "γονέα ένα" και "γονέα δύο"», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ακόμη «μην μπερδεύουμε τις σεξουαλικές προτιμήσεις -που μπορεί να είναι πολλαπλές- με τα φύλα που είναι δύο. Και μην μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα».

Ακόμη, ανέφερε: «Οι γυναίκες δεν είναι "τεκνοποιητικές μηχανές" που θα βοηθούν τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα θα εξαφανίζονται. Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά. Και η μητρότητα δεν είναι παροχή υπηρεσίας. Ούτε οικονομική συναλλαγή. Είναι πηγή ζωής και επένδυση ζωής, με τεράστιο συναισθηματικό φορτίο - και για τις γυναίκες και για τα παιδιά».

Ο Μάκης Βορίδης

Αποφασισμένος να παραιτηθεί για λόγους συνειδησιακούς είναι ο υπουργός Επικρατείας της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα πειθαρχίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ στο νομοσχέδιο που -κατά πληροφορίες- προωθεί η κυβέρνηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Ιούλιο, με τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα ορίζει στο βασικό του άρθρο πως γάμος νοείται ανάμεσα σε άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απορρέουν από τη βασική σχέση, θα ισχύουν σιωπηρά για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο με τη διεύρυνσή του ορισμού του γάμου.

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» με τίτλο «Στα δύο η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε την αντίθεσή του τόσο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και με την τεκνοθεσία.

«Αυτή τη στιγμή, για τη ρύθμιση των νομικών σχέσεων μεταξύ των συμβιούντων, συντρόφων, συζύγων, οτιδήποτε, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης. Το οποίο εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του γάμου. Να σας πω μισή κουβέντα για το αμφιλεγόμενο θέμα της ισότητας. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -όχι ο Βορίδης- έκρινε το ζήτημα της ισότητας και δεν υφίσταται παραβίαση της αρχής της ισότητας σε περίπτωση που υπάρχει κράτος που δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο. Εναπόκειται στο κράτος και στην εσωτερική του έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει» είπε, από τον τηλεοπτικό αέρα του Open.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και στους υπουργούς της ΝΔ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω».

Εκτίμηση, πάντως, του υπουργού Επικρατείας είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ και εκτίμησή του είναι ότι δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πειθαρχίας και στους υπουργούς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές και υπουργοί που διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

επιστροφή στην κορυφή