ΡΟΗ 24/7:

Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης (βίντεο)

mhtsepips

Με σαυρό προτίμησης η εκλογική διαδικασία

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο για ψηφοφόρους στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ιστορικό γεγονός".

«Κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά, καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί, εντός ή εκτός Ελλάδας, την επιστολή ψήφο. Το έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης: «Στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξε προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση», τόνισε.

«Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. Εκτός των ανακοινώσεων, ο Πρωθυπουργός έδειξε και έναν φάκελο της επιστολικής ψήφου που θα χρησιμοποιηθεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

επιστροφή στην κορυφή