ΡΟΗ 24/7:

Υπ. Ανάπτυξης: Τέσσερα μέτρα για τη μείωση των τιμών

souper market trofima

Παρεμβάσεις για το βρεφικό γάλα, τα είδη ατομικής υγιεινής, αλλά και τα αγροτικά προϊόντα

Τέσσερα μέτρα για τη μείωση των τιμών των προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μετά τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, στόχος των μέτρων της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας που διογκώνουν τις τιμές.
«Οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς για την αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές εκπτώσεις ανήλθαν σε 2.267 και επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα ύψους 13,4 εκατ. ευρώ. Σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης:

1) Μείωση των εκπτώσεων των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και η μείωση αυτή μεταφέρεται στην τιμή του τελικού προϊόντος. Το μέτρο θα αφορά απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Οι μειώσεις των τιμών θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές εντός του Μαρτίου. Αφορά τις συνολικές εκπτώσεις που δίνει ένας προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ.

2) Αποτροπή των αδικαιολότητων ανατιμήσεων. Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται οι προμηθευτές που θα ανατιμήσουν τα προϊόντα τους να κάνουν προσφορές για τους επόμενους 3 μήνες.

3) Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Οι προμηθευτές θα πωλούν σε καθαρές τιμές και θα προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφή προϊόντων ή για φύρα προϊόντος. Σημειώνεται ότι το μέτρο είμαι μόνιμο.

4) Επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%.

επιστροφή στην κορυφή