xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας από Πολύγυρο: Στόχος να μην μείνει ούτε μια επιχείρηση εκτός του νέου ΕΣΠΑ

espa epihal 4

Η μεταποίηση ελιάς, ο τουρισμός, η εστίαση στο επίκεντρο

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Δράσης Ενίσχυσης Υφιστάμενων Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση», παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και πρόσφατα επανεκλεγμένου Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Την ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ, διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ, αρμόδιο Εταίρο-Περιφερειακή Μονάδα του Ενδιάμεσου Φορέα του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία»/ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΦΕΠΑΕ.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και Τομεάρχης Παραγωγικών Φορέων ΠΚΜ Γιάννης Κουφίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του παρουσίασε σύντομα τους τομείς δραστηριότητας ενισχύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της δράσης για την επιχειρηματικότητα του τόπου.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη μεγάλη απορροφητικότητα προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, που έχει επιτύχει η ΠΚΜ μέχρι σήμερα και τόνισε πως στόχος αυτών των ενημερώσεων είναι, να μην μείνει ούτε μια επιχείρηση εκτός, από αυτές που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων και η αξιολόγηση θα γίνει με απολύτως αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια, χωρίς καμία απόκλιση από αυτό τον κανόνα.

"Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, να ενσωματώσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά, και με αυτή τη δράση, ενισχύουμε τους τρεις πυλώνες μας: τις τοπικές μας επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα", υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης επίσης αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δράσεις, που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικούς πόρους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις, που όπως τόνισε θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Αποτέλεσμα όλων αυτών, σημείωσε, είναι το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να αυξηθεί 9% τον τελευταίο χρόνο, να δημιουργηθούν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία, να αυξηθούν οι εξαγωγές κατά 18% και να έχουν φτάσει πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 24% και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία να είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.

espa epihal 1

mpanavas

Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν οι εκπρόσωποι της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Χρήστος Σαρίκενας, Θανάσης Κακούδης και η Στέλλα Αικατερινιάδου από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της ΠΚΜ .
Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν πολύ μεγάλο και οι ομιλητές δέχθηκαν σωρεία ερωτήσεων. Σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την κυρίαρχη επιχειρηματικότητα της Χαλκιδικής, που είναι η μεταποίηση ελιάς, ο τουρισμός, η εστίαση, έγινε ειδική αναφορά από τους ομιλητές σε πιθανά αιτήματα για χρηματοδότηση, που μπορούν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους. Τα λύματα από τη μεταποίηση, συστήματα εξοπλισμού που συμβάλουν στην κυκλική οικονομία, συσκευές και μέσα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, έξυπνες συσκευές για συντήρηση τροφίμων, λογισμικά για τη διαχείριση αποθεμάτων τροφίμων, χρηματοδότηση για κουζίνες ειδικής διατροφής στην εστίαση, ήταν μερικά από αυτά που αναφέρθηκαν. Γενικά τονίστηκε από τους ομιλητές ότι ζητούμενο είναι η καινοτομία και οι έξυπνες επιχειρήσεις.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ακόμη, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, η Τομεάρχης Προσβασιμότητας ΠΚΜ, Πελαγία Ιορδανίδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μέλα Κυριακίδου, ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, η εκπρόσωπος του Δήμου Σιθωνίας Αντωνία Δαλαβίτσιου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του ΤΟΧ, Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΤΧΑ, Γιώργος Πασαλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης, ο Διοικητής του ΓΝΧ Κων/νος Δεδελούδης, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων και Σωματείων από όλη τη Χαλκιδική, καθώς και πλήθος επιχειρηματιών.
Από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής παρόντες ήταν οι Αντιπρόεδροι Α' και Β' Στέλιος Χούτας και Δημήτρης Κρημνιανιώτης, τα μέλη Γιάννης Αρζουμανίδης, Κορίνα Ζολλά, Κατερίνα Μπουζιά, Χρήστος Παπαγιάννης, Θεόδωρος Πανανός, Γιώργος Χολογγούνης και Χρήστος Ρούζιος.

espa epihal 2

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 09:30
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2