xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: "Η αποκατάσταση της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού αποτελεί κρίσιμο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας"

MALAMA KOITH OLYNTHIOY24 original

Παρέμβαση στη Βουλή

Κοινοβουλευτική Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του κρίσιμου έργου της αποκατάστασης της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού. Την κοινοβουλευτική παρέμβαση συνυπογράφει και η Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Παναγιώτα Πούλου. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Συνεταιρισμού του Αγίου Μάμαντος και επιτόπιας επίσκεψης.

Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, η κοίτη του Ολύνθιου ποταμού, στον κατάντη ρου της, ιδιαίτερα στο ύψος από την Όλυνθο μέχρι τον Άγιο Μάμα και κοντά στις εκβολές του ποταμού παρουσιάζει σήμερα πολύ μεγάλα προβλήματα επιχωματώσεων, λόγω έλλειψης μέριμνας και διαφόρων ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Η κοίτη διέρχεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Αγίου Μάμα και σε περίπτωση πολύ έντονων βροχοπτώσεων η περιοχή των καλλιεργειών γύρω από το χωριό, αλλά και το ίδιο το χωριό κινδυνεύουν. Αυτός είναι κι ο λόγος, άλλωστε, που το 2017, στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, η περιοχή της χαμηλής ζώνης των ρεμάτων του Αγίου Μάμα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις 10 πιο επικίνδυνες ζώνες κινδύνου πλημμύρας στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τα τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία επί του θέματος να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα, ζητώντας παράλληλα και την κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων :

Πρώτον, εάν υπάρχει σχεδιασμός παρεμβάσεων για την κοίτη του Ολύνθιου ποταμού.

Δεύτερον, εάν υπάρχουν μελέτες για την αποκατάσταση της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού.

Τρίτον, εάν υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ή και φραγμάτων άρδευσης στον Ολύνθιο ποταμό;

Τέταρτον, εάν έχει εικόνα η πολιτική προστασία για το σημερινό επίπεδο της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού;

b45d96a3 d1a4 4955 b491 339c58d3baa5 original

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2024

Προς την κυρία και τους κυρίους Υπουργούς

Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

Εσωτερικών

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: Η αποκατάσταση της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού αποτελεί κρίσιμο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η κοίτη του Ολύνθιου ποταμού, στον κατάντη ρου της, ιδιαίτερα στο ύψος από την Όλυνθο μέχρι τον Άγιο Μάμα και κοντά στις εκβολές του ποταμού παρουσιάζει σήμερα πολύ μεγάλα προβλήματα επιχωματώσεων, λόγω έλλειψης μέριμνας και διαφόρων ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Η κοίτη διέρχεται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Αγίου Μάμα και σε περίπτωση πολύ έντονων βροχοπτώσεων η περιοχή των καλλιεργειών γύρω από το χωριό, αλλά και το ίδιο το χωριό κινδυνεύουν. Αυτός είναι κι ο λόγος, άλλωστε, που το 2017, στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, η περιοχή της χαμηλής ζώνης των ρεμάτων του Αγίου Μάμα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις 10 πιο επικίνδυνες ζώνες κινδύνου πλημμύρας στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε σημεία του κατάντη ρού του Ολύνθιου ποταμού στον Άγιο Μάμα, η κοίτη έχει περιοριστεί στα 2 μέτρα, λόγω απόθεσης φερτών υλικών, αλλά κι αυθαίρετων παρεμβάσεων και σε άλλα σημεία έχει σχεδόν φράξει. Φορείς της περιοχής, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος του Αγίου Μάμα, προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής δεν έχουν διενεργήσει καθαρισμούς ή και παρεμβάσεις αποκατάστασης, εδώ και δεκαετίες.

Η σημερινή εικόνα απαιτεί την ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση της κοίτης στον κατάντη ρου και μέχρι τις εκβολές του Ολύνθιου ποταμού, παρόλο που δεν υπάρχει γνωστοποιημένος κάποιος τέτοιος προγραμματισμός. Ερωτήματα, επίσης, τίθενται για την ύπαρξη ή μη σχεδίου κατασκευής φράγματος στον ανάντη ρου του Ολύνθιου ποταμού, με δεδομένο ότι υπάρχουν αναφορές κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και μελέτες επί του θέματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι σχεδιασμοί προβλέπουν και την αντιπλημμυρική και περιβαλλοντική προστασία σε ολόκληρο το ποτάμι και την αποκατάσταση της κοίτης του παντού.

Επειδή η αποκατάσταση της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού αποτελεί παρέμβαση τεράστιας σημασίας για την πολιτική κι αντιπλημμυρική προστασία.

Επειδή η σημερινή εικόνα είναι άκρως ανησυχητική

Ερωτώνται η κυρία κι οι κύριοι Υπουργοί:

Υπάρχει σχεδιασμός παρεμβάσεων για την κοίτη του Ολύνθιου ποταμού;

Υπάρχουν μελέτες για την αποκατάσταση της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού;

Υπάρχουν σχέδια για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ή και φραγμάτων άρδευσης στον Ολύνθιο ποταμό;

Έχει εικόνα η πολιτική προστασία για το σημερινό επίπεδο της κοίτης του Ολύνθιου ποταμού;

mpanabas megalo original original

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλούνται η κυρία κι οι κύριοι Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα κάθε μελέτη κι έγγραφο σχετιζόμενο με τα αναφερθέντα στην ερώτηση.

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Πούλου Παναγιώτα"

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2